YhteiskuntaKirjoittanut jukka vuorio

Vapaaottelija vs. valtio

Lukuaika: < 1 minuutti

Vapaaottelija vs. valtio

Teksti Jukka Vuorio

Graffiteillaan Irakin sotaa ja maailmantalouden epäoikeudenmukaisuutta protestoinutta yhdysvaltalaista Jeff Monsonia uhkaavat 20 000 dollarin sakot sekä jopa kymmenen vuoden vankeustuomio. Lisäksi aktivistilta aiotaan periä 19 000 dollarin puhdistuskulut.

Jeff Monson on anarkisti, ammattitappelija, kahden lapsen isä ja psykologian maisteri.

Yhdysvaltalaisen ESPN-urheilulehden mukaan Monson spraymaalasi Washingtonin osavaltion hallintokeskuksen seinään rauhanmerkin, anarkistisymbolin sekä lauseet ”no poverty” ja ”no war”. Lehti oli tapahtumahetkellä tekemässä juttua Monsonin toiminnasta Olympian kaupungin anarkistiliikkeessä. Maalari pääsi lähtemään paikalta kenenkään estämättä, mutta joutui vaikeuksiin lain kanssa lehden julkistettua kuvat.

”Jokainen merkittävä poliittinen liike tässä maassa on alkanut lain rikkomisella ja vastarinnalla hallituksen käskyjä vastaan”, Monson kommentoi syntynyttä kohua.

Monson on ammattilaisurheilija, joka tunnetaan kohtalaisesti myös Yhdysvaltojen ulkopuolisissa kamppailu-urheilupiireissä. 38-vuotiaan miehen lajina on vapaaottelu, jossa sääntöjä on varsin niukasti. Snowman-lempinimeä käyttävä perheenisä on voittanut kahdesti Abu Dhabissa järjestettävän vapaapainiturnauksen ja lukuisia pienempiä turnauksia. Kaksi kertaa hän on edennyt vapaaottelun raskaansarjan mestaruusotteluun, mutta hävinnyt kummatkin koitokset.

Koulutukseltaan Monson on psykologian maisteri, ja ennen kamppailu-uraansa hän on toiminut muutaman vuoden ajan lapsiperheiden kriisitilanteiden neuvonantajana.

Eräs urheilijan sponsoreista on anarkistinen kirjapaino AK-Press, ja hän kuuluu IWW-ammattiyhdistykseen. Kahden lapsen isän poliittisesta suuntautumisesta kertoo myös rintaan tatuoitu punavihreä tähti.

Käräjille haastetun Monsonin oikeudenkäyntipäivää ei ole vielä julkistettu.