Raikkaita tuulahduksia 90-luvulta

Teksti Jukka Vuorio

Sattumalta käsiini osui peräkkäisinä päivinä kahden kotimaisen pienlehden uusimmat numerot. Viimeksi luin näitä zinejä jo muistaakseni vuoden 2005 paikkeilla, joten on aika tsekata, vallitseeko lehdissä edistys vai taantumus. Arvostelussa Väärinajattelija ja Öskidööl.

Öskidööl on hämeenlinnalainen ”skeittilehti”, jossa ei vielä koskaan ole ollut juttua skeittauksesta. Lähes kaikesta muusta on kuitenkin kirjoitettu.

Uusimmassa numerossa on mm. seitsemän punkbändin sekä Rakel Liekin haastattelut. Lisäksi totta kai kerralla valmiiksi rykäistyjä maailman menoa ihmetteleviä kolumneja ja kertomuksia tekijöiden elämän varrelta.

A5-kokoisena ilmestyvä värikansin varustettu lehti tuo hymyn lukijan huulille. Haastattelut eivät vaikuta millään tavoin suunnitelluilta, mutta tässä tapauksessa se on enemmän riemukasta kuin vaivaannuttavaa. Tommi Hännisen duunaamat kannet ja muutamat kuvitukset sisäsivuilla nostavat lehden profiilia merkittävästi.

Väärinajattelijan 22-jäsenisestä tekijäkunnasta 14 on ilahduttavasti naispuolisia: se ei ole tyypillisin lähtökohta pienlehdille. A4-kokoinen ja 64-sivuinen Vääris on kansiaan myöten mustavalkoinen.

Uusin numero pitää asia-artikkeleiden ja raporttien lisäksi sisällään runoja, novelleja ja sarjakuvan. Juuri taidepuoli on Vääriksen parasta antia, sillä varsinaiset jutut jotka pohtivat monin tavoin anarkismin viitekehyksessä tapahtuvaa sitä sun tätä, ovat raskaita ja muistuttavat sekä kieleltään että taitoltaan yliopiston ainejärjestölehtiä.

Kumpikin lehti on vuoden 2009 keväällä luettuna kuin aikamatkailijan laukusta pudonnut vessalukemisto. Ja se on aika hieno saavutus se.

Väärinajattelija #3. ”Anarkistinen aikakauslehti.” Kolme tähteä.

Öskidööl #10. ”Sadalla eurolla sadan numeron kestotilaus.” Neljä tähteä.

Kommentoi Facebookissa
Rakkautta & Anarkiaa 2019
Etnosoi 2019