Hämeentie 48Kirjoittanut jukka vuorio

Kovikset eläinsuojelijoina

Lukuaika: < 1 minuutti

Kovikset eläinsuojelijoina

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jukka Vuorio

Ronski kiekkoilija Georges Laraque suojelee kaukalossa tähtipelaajia, siviilissä eläimiä.

Kanadalainen Georges Laraque on pelannut jääkiekkosarja NHL:ssä kaudesta 1997-1998 lähtien. Hänen alaansa eivät kuitenkaan ole maalit, syötöt ja tehopisteet, vaan vastustajan pelaajien hakkaaminen, mikäli nämä mukaan ”myllyihin” suostuvat lähtemään.

191 cm pitkä ja 118 kiloa painava Laraque on tunnettu varsinkin erittäin vahvasta vasuristaan. Hyökkääjää pidetään kiekkopiireissä 2000-luvun tunnetuimpana ja voittoisimpana tappelijana. Muun muassa arvostettu Hockey News ja Sports Illustrated ovat eri vuosina valinneet Laraquen NHL:n parhaaksi alallaan.

mainos

Nyt Laraque on tehnyt kuitenkin täysin uuden ja yllättävänkin aluevaltauksen. Kovanyrkkinen hyökkääjä oli mukana maailman suurimman eläinsuojelujärjestön Petan Montrealissa järjestämässä turkisteollisuuden vastaisessa mielenosoituksessa.

Noin 50 mielenosoittajaa kerääntyi Pohjois-Amerikan turkismuotinäyttelyn edustalle protestoimaan turkisalaa vastaan. Laraque esiintyi Petan paidassa ja piti esillä julistetta joka kuvasi nyljettyä kettua. Julisteessa luki ”your fur had a face”.

Mielenosoituksen jälkeen hän kirjoitti kotisivuillaan alkaneensa kasvissyöjäksi ja olevansa matkalla kohti veganismia. Lisäksi hän kertoi haluavansa loppuelämänsä ajan tehdä voitavansa eläinten suojelemiseksi. Se sopiikin hyvin, sillä ammatissaan hänen toimenkuvaansa kuuluu oman joukkueen tähtipelaajien suojelu.

Laraque kertoo nähneensä vähän aikaa sitten dokumenttielokuvan Earthlings. Monenlaisia dokkarifestivaaleja kiertäneen ja runsaasti palkitun dokumentin aiheina ovat mm. eläinten tehotuotanto, turkisteollisuus ja eläinkokeet.

Elokuvan näkeminen on miehen itsensä mukaan lopullisesti kääntänyt hänet eläinsuojelijaksi, ja kiekkoilija kehottaa myös kaikkia fanejaan katsomaan näyttelijä Joaquin Phoenixin juontaman dokumentin.

Laraqueta aikaisemmin eläinten suojelijaksi oli ilmoittautunut jo Mac Danzig, vapaaottelun kevyen sarjan entinen maailmanmestari. Myös Danzig on toiminut Petan markkinamiehenä ja noudattanut vegaanista elämäntapaa vuodesta 2004 lähtien. Danzigin voitettua maailmanmestaruuden 2005, mies lanseerasi yhdessä Petan kanssa iskulauseen ”Kick ass. Go vegan.”

Fifi kertoi tammikuussa amerikkalaisesta anarkistista ja ammattitappelijasta Jeff Monsonista.