SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Taloustieteen perusteet prekaareille Jiipu Uusitalon sarjakuvana

Lukuaika: 2 minuuttia

Taloustieteen perusteet prekaareille Jiipu Uusitalon sarjakuvana

Puupenni Sarjakuva taloudellisesta vallasta

Jiipu Uusitalo

Kuinka talous toimii? Mitä raha on? Entä mitä tehdä, kun palkka ei riitä elämiseen? 

Jiipu Uusitalo esittelee uudesssa sarjakuva-albumissaan taloustieteen perusteita prekaarin arjen kautta. Puupenni (Täysi Käsi 2020) on toinen osa sarjassa, jossa kerrotaan puutalossa asuvan polyamorisen kolmikon elämää esimerkkinä käyttäen jokin yhteiskunnan osan, tällä kertaa talouden, toiminnasta. Nuorten aikuisten talossa asuu myös vanhoja viisaita: sarjan edellisessä Kukkaisruoska-albumissa tavattu esihistoriallinen muumio on jäänyt taloon ja seinällä roikkuva Jeesus hyppää välillä ristiltä alas juttelemaan. 

Päähenkilökolmikolta on rahat loppu ja sähköt katkaistu. Polkupyörälähetin palkka ei riitä koko porukan kuluihin, kolmikon työttömät kokeilevat muita kenoja. Onneksi on vaalikausi, joten voi myydä vaikka äänensä. Sen voi tehdä kannattamatta vastustamaansa puoluetta, kunhan on riittävän ovela. Rahanhankintaseikkailulla opitaan myös esimerkiksi velasta, prekarisaatiosta ja taloushistoriallisesta tulppaanikuplastakin.

Apinatkin ymmärtävät palkkatasa-arvoa. Kuva Jiipu Uusitalon Puupenni-sarjakuvasta.

Rahamaailman toiminnan esittely nivoutuu saumattomasti päähenkilökaartin arkeen, eikä lukijalle jää opetussarjakuvan makua. Todellisuutta on tehty helpommin lähestyttäväksi myös unen- tai sadunomaisilla fantasiakohtauksilla. 

mainos

Sadunomaista tunnelmaa lisää räikeän keltaisena, punaisena ja vihreänä loistava väritys. Kuva ja teksti tukevat toisiaan ja vaihtelevat vastuuta kerronnan eteenpäin viemisessä. Tämä tekee kokonaisuudesta kevyen, vaikka asiaa on paljon. Asioiden omaksumista helpottaa myös moneen suuntaan venyvä fantasiamaailma, joka sitoo erilaiset kohtaukset yhdeksi kokonaisuudeksi.  

Uusklassisen teorian ohella Puupenni-sarjakuvassa esitellään monia muitakin talousteorioita. Kuva: Jiipu Uusitalo.

Kokonaisuus on paljon eheämpi kuin Uusitalon Tajukankaan kutoja, vapaan merenneidon kaviaaria -blogissaan kuukausittain julkaisema 12 kamppailua -sarja, jossa yhteiskunnallisia kamppailuja esitellään vastaavalla fantastisella kuvakerronnalla.