SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Jiipu Uusitalon Okanaamio on intersektionaalisuuden peruskurssi fantasiasarjakuvana

Lukuaika: < 1 minuutti

Jiipu Uusitalon Okanaamio on intersektionaalisuuden peruskurssi fantasiasarjakuvana

Valistava sarjakuva on vaikea laji: kuinka piirtää ja jakaa tietoa riittävän viihdyttävästi. Jiipu Uusitalo onnistuu tässä fantasiaa ja prekaaria arkea yhdistävällä kehyskertomuksella, johon liittää monenlaisia lyhyitä tarinoita. Kirkas, värikylläinen piirrosjäki tekee kokonaisuudesta sadunomaisen. 

Vallasta kertovan sarjakuvatrilogian kolmas osa käsittelee sosiaalisia normeja. Albumissa käydään läpi sukupuoleen, seksuaalisuuteen, luokkaan, terveyteen ja rodullistamiseen liittyviä kysymyksiä, siis intersektionaalisen feminismin perusteita, ilmastonkatastrofilla kuorrutettuna. 

Sarjan aiempien osien tapaan päähenkilöinä ovat jäässä muumioitunut esihistoriallinen Raduna sekä Liinan, Martan ja Koljan suhdekolmio. Yhteiskunnalliset analyysit avautuvat konkreettisten asioiden kautta, ja sosiaalisen vallan kysymykset havainnollistuvat eri taustoista tulevien päähenkilöiden välisissä suhteissa. 

Fantasia pehmentää rankkoja tai kiistanalaisia filosofisia aiheita. Jotkut vallankäytön muodot taas läväytetään tajuntaan inhorealistisella kuvauksella arjesta limittyvien ongelmien ja risteävien vähemmistöasemien keskellä. Pieneen tilaan tiivistyy paljon tarinoita, tunteita ja tietoa. Raskaista aiheistaan huolimatta sarjakuva on leikkisä, lempeä ja optimistinen. 

Jiipu Uusitalo: Okanaamio. Sarjakuva sosiaalisesta vallasta.
TäysiKäsi 2021, 112 s. 

mainos