ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Quantrell D. Colbert

Respect on syväkurssi soulin ytimeen

Lukuaika: < 1 minuutti

Respect on syväkurssi soulin ytimeen

Respect

Liesl Tommy

Elokuvateattereissa nyt

★★★★

Lauantai-iltoina jazzin taitavimmat hahmot tapasivat baptistipastori Clarence Franklinin (Forest Whitaker) luona Detroitissa 1950-luvulla. Suloinen Ree lauloi, ja Dinah Washington kannusti humaltuvaa porukkaa kuuntelemaan tyttöä, koska hän “laulaa kuin kolmekymppinen, vaikka on vasta kymmenen”.

Aikuinen Ree eli Aretha Franklin (Jennifer Hudson) ei jättänyt väliin yhtäkään mielenosoitusta, johon isin ystävä “Marty”, Martin Luther King, pyysi laulamaan. Ei, vaikka olisi ollut kiertue kesken. 

Jennifer Hudson Aretha Franklinina. Kuva: Quantrell D. Colbert

Leffa on syväkurssi soulin ytimeen, gospelista lähtien. Tärkeintä oli, että tunsi musiikkinsa. Lopputulos ratkaisi. Sekään ei haitannut, vaikka olisi valkoinen. Tähden mustasukkainen managerimies ei pitänyt puolisonsa bändistä, jossa soittivat valkoiset jäbät Alabamasta: tuleva Queen of Soul päätti. Legendaarinen “ree-u-ree”-tausta Respect-biisiin kaiuttaa Arethan siskojen rakkautta Reelle. 

Elokuvan keinot ja näytteleminen olisivat riittäneet ilman, että elokuva selittelee palaten taaksepäin: kun ovi sulkeutuu ja Aretha on onneton, katsojat ymmärsivät jo, että mies löi.

mainos

Lopussa yleisö kyynelehtii, kun kankaalle nousee Aretha itse (1942–2018).