Kallomäen, Forest Swordsin ja Kielo Kärkkäiset levyjen kannet vierekkäin

MusiikkiKirjoittanut voima

Voiman levyarvioissa Kallomäki, Forest Swords ja Kielo Kärkkäinen

Lukuaika: 2 minuuttia

Voiman levyarvioissa Kallomäki, Forest Swords ja Kielo Kärkkäinen

Kallomäki: Huunpurema

KillHill Rec. 2023

Riihimäkeläisen Kallomäen musiikki yhdistää pakanametallia ja dark folkia. Bändin suomalaisugrilaiseen kansanperinteeseen nojaava folk on läsnä sarvellisessa eläimen kallossa keikoilla esiintyvän Tero Kalliomäen itse rakentamissa sähköjouhikoissa ja erilaisissa shamaanirummuissa. Aapo Romun sello tuo biiseihin oman sielukkaan lisänsä.  

Myös kalevalaisia tuntoja nostattavat lyriikat ammentavat kansanperinteestä. Singlenä julkaistu Tyrty veri, seiso! on erinomainen esimerkki Kallomäen huolellisesti ja tyylikkäästi rakennetuista biiseistä. Se yhdistää loitsumaiset lyriikat ja metallimusiikin raskaat kitarat jouhikon ja perkussioiden shamanistiseen liittoon, jota täydentää ihmisen syvyyksistä nouseva kurkkulaulu. Kaikesta veret seisauttavasta runsaudesta huolimatta sovitukset malttavat antaa tilaa myös musiikillisille suvannoille, erilaisille instrumenteille ja äänille – myös  kuiskaukselle ja kuikan huudolle.

Emilia Miettinen

mainos


Forest Swords: Bolted

Ninja Tune 2023

Brittiläinen tuottaja Forest Swords eli Matthew Barnes jatkaa kolmannella täyspitkällä levyllään Bolted kolkkojen melodioiden, taiten muokattujen elektronisten saundien ja omintakeisen ambient-dubin parissa. Artistin edellinen levy Compassion oli hiottu mestariteos, ja uuden levyn kappaleet tuntuvat sen rinnalla suoraviivaisemmilta. 

Hitaasti kehittyvät, usein raukeasti alkavat kappaleet kantavat kuulijansa toisiin maailmoihin. Vahvasti efektoitujen syntetisaattorimelodioiden rinnalle kohoaa pehmeänä jyskyttäviä rytmejä ja romumetallinkappaleilta kuulostavia perkussioita. Biisit huipentuvat eeppisen kauniisiin kertosäkeisiin. Forest Swordsin musiikki on pääosin instrumentaalista, ja hän käyttää sekä vokaaleja että vokaaliluuppeja säästeliäinä tehokeinoina. Levyn tunnelma herättää mielikuvia fantasiakarttoja halkovista usvaisista vuorijonoista, maanalaisista onkaloista ja tulevaisuuden dystooppisista maisemista.

Mika Pekkola


Kielo Kärkkäinen: Näkijä

Texicalli Records 2023

Laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäisen uutuuslevy on levollinen ja inspiroiva musiikin keidas. 

Levyllä on niin akustista, sähköistä kuin pedal steel -kitaraakin, ja sillä soi myös pasuunatorvi, saksofoni, huilu, viulu ja itsensä Safka Pekkosen (Juice Leskinen Slam, Hassisen Kone) taivuttelema harmonikka. Soitinten kirjo kielii aivan oikein siitä, että Näkijän tyylilaji liikuskelee monen genren, kuten folkin, jazzin, ambientin ja soft popin alueilla. Aamu vuorilla yllättää meditatiivisuudellaan ja Tutut kasvot progehuilusoolollaan. Lahja on riemukas lyhyen formaatin rakkauslaulelma.

Näkijän alkupuolella huomio kiinnittyy erityisesti Kärkkäisen heleään, varmaan ja omaleimaiseen lauluun. Kärkkäisen äänen taika syntyy vahvasta mutta vähäeleisestä ilmaisusta ja täydellisen tyylitajuisesta ja taitavasta oman instrumentin hallintasta. Kärkkäisen lämmin alarekisteri on upea vastapari hänen kepeille ylä-äänilleen. Lisäksi erityisesti loppupuolen kappaleissa Kärkkäisen laulun lisäksi pitkät instrumentaalisoolot saavat kursailematta tilaa.

Näkijä on kaunis ja tasapainoinen kokonaisuus ihka oikeaa, sielua elävöittävää musiikkia.

Emilia Miettinen

  • 7.2.2024
  • Kirjoittanut voima