Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Kari Sunnari

Nuorten näyttelijöiden energia kohtaa Tampereen Työväen Teatterissa vuoden 1969 teatteritapauksen

Lukuaika: < 1 minuutti

Nuorten näyttelijöiden energia kohtaa Tampereen Työväen Teatterissa vuoden 1969 teatteritapauksen

Jouko Puhakan Hyvästi Mansikki oli vuoden 1969 teatteritapaus, kun se sai ensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterissa Jouko Turkan ohjaamana.  Näytelmä sijoittuu pohjoiskarjalaiseen maalaisyhteisöön ja sen ajallinen kaari ulottuu sodanjälkeisen jälleenrakennuksen ajasta 1960-luvun maaltapaon, kaupungistumisen ja Ruotsiin suuntautuneen massasiirtolaisuuden herättämiin kipeisiin tuntoihin.

Tämä epookkinäytelmä on nyt nähtävissä Tampereen Työväen Teatterissa ohjaaja Pauliina Hulkon ja Tampereen yliopiston näyttelijäopiskelijoiden toteuttamana. Esittelytekstin mukaan se pyrkii väkevän murteen ja kansanomaisen huumorin kautta ”ruumillistamaan” tätä kadonnutta maailmaa.

Vaikka kuvatun ajan kriisit ovat yhä koskettavia – samalla kun maaseudun autioitumisen prosessi jatkuu ja siirtolaisuuteen liittyy uudenlaisia jännitteitä – näytelmän sovituksen vaikeudeksi muodostuu juuri nostalgisen kansanomaisuuden tavoittelu. Tämän ajan nuorten näyttelijöiden ilmaisuun itselle vieras murre ja kaikki vanhanaikainen koketeeraus istuvat keinotekoisesti.  Näin pohjimmiltaan syvän traagisista hahmoista uhkaa tavan takaa tulla ylivirittyneitä karikatyyrejä.

Tyylilajin puolesta esityksessä huojutaan muutenkin uhkarohkeasti Suomi-Filmi-kuvaston, brechtiläisten välipuheiden, iltamahenkisten musiikki- ja tanssinumeroiden, kesäteatterifarssin ja yhteiskunnallisen tragedian välillä. Vaikka dialogista löytyy verevyyttä aina rivouteen asti, hahmojen keskinäisiin jännitteisiin olisi kaivannut lisäpotkua – vaikka sitten turkkalaisesta kehollisuudesta.

mainos

Puutteistaan huolimatta näytelmä tarjoaa tärkeän aikahypyn yhä traumoissa läsnäolevaan kansalliseen lähihistoriaamme. Samalla siinä ilahduttaa lavalla kukoistava nuori lahjakkuus ja energia.

Esitykset Tampereen Työväen Teatterissa 17.2. asti.