SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Kotimaista fantasiasarjakuvaa elämän murroskohdista: Routa ja Ethän kuole ennen minua

Vanhemmista itsenäistymiseen ja vanhemmaksi tulemiseen liittyviä tunteita käsitellään sarjakuvissa yliluonnolliseen kurkottavan fantasian kautta.

Lukuaika: < 1 minuutti

Kotimaista fantasiasarjakuvaa elämän murroskohdista: Routa ja Ethän kuole ennen minua

Suvi Siprosen esikoisalbumissa Routa teini-ikäinen päähenkilö haluaa maalta lukioon Helsinkiin, mutta vanhemmat ovat pois muuttoa vastaan. Teini päättää karata kotoa, mutta joutuukin lapsuuttaan heijastavaan fantasiamaailmaan, jossa kohtaa menneet ja tulevat minänsä sekä perheen vaietun tragedian. Tarinan opetus on, että kasvamista on kohdata hankaluudet silmästä silmään, valita itse ja ottaa vastuu valinnoistaan. 

Siprosen pitkä tausta strippisarjakuvien parissa näkyy tasaisena piirrosjälkenä, joka on erittäin kaunista ja selkeää. Suurisilmäiset hahmot, kuviin nojaava kerronta ja kuvien väliset siirtymät tuovat mieleen piirroselokuvat. Suuret kuplat, joissa on vähän tekstiä, tuovat ilmavuutta sivuille, mutta vievät tilaa kuvituksilta.    

Suvi Sipronen: Routa 

Pokuto 2023, 104 s.

mainos

Avi Heikkisen ja Aapo Kukon Ethän kuole ennen minua sisältää neljä sarjakuvatarinaa vanhemmaksi tulemisesta. Jokaisessa niistä on fantasian ja kauhun elementtejä. Entä jos lapselleni tapahtuu jotakin? Millaista olisi, jos pääsisin näkemään lapseni koko elämän? Syntymä nostaa esiin myös kuolemanpelon, jota näissä käsitellään fantasian kautta. Kokonaisuus on synkkä ja surullinen, ajoittain jännittäväkin. 

Mustavalkoinen piirrosjälki muistuttaa tussiterien kulta-ajasta ennen edullisia väri- ja digipainoja. Lyijykynällä väritetyt taustat ja satunnaiset harmaat pehmentävät mustan ja valkoisen kontrastiin nojaavia sivuja. 

Avi Heikkinen & Aapo Kukko: Ethän kuole ennen minua

Pokuto 2023, 203 s.