TaideKirjoittanut voimaKuvat HAM / Hanna Kukorelli

Katharina Grossen maalaustaide rikkoo raamit ja haastaa kaksiulotteisuuden konvention

Saksalaistaiteilijan valtavat maalaukset ovat esillä Helsingin taidemuseossa (HAM).

Lukuaika: 2 minuuttia

Katharina Grossen maalaustaide rikkoo raamit ja haastaa kaksiulotteisuuden konvention

Katharina Grossen massiivisen kokoiset maalausteokset ovat useimmiten paikkasidonnaisia. Hänen maalaustensa alustana toimivat niin rakennetut ympäristöt kuin myös luonnon muodot. Teollinen maaliruisku mahdollistaa nopean työskentelyn, jossa taiteilijan ajatus muuttuu toiminnaksi ilman katkoja. Teokset valmistuvat erilaisille pinnoille tilan arkkitehtuuria mukaillen, mutta Grossen värien ja pintojen käyttö on samalla kaikkea muuta kuin sovittelevaa.

Tänä kesänä HAMissa avautunut näyttely Chill Seeping from the Walls Gets between Us esittelee taiteilijan kaksi lattiasta melkein kattoon asti ulottuvaa kangaspohjaista tilataideteosta ylimmän kerroksen kaarihalleissa. Eteläisen hallin teos koostuu kattoon ripustetusta ja solmitusta kankaasta, joka lainehtii laskostettuna alas ja jatkaa matkaansa lattiaa pitkin aina hallin takaseinälle asti.

Taiteilija on valmistanut kokonaisuuden ruiskumaalaamalla yli tuhat metriä kangasta paikan päällä. Työssä on nähtävissä Grosselle ominaista värien ja tilan käyttöä. Kirkkaat värit levittäytyvät paikoittain varjon kaltaisina kolmiulotteista pohjaa vasten uhmaten kuvataiteen perinteisiä sääntöjä. Ikkunoista sisään tulviva valo tuo oman lisänsä värien ja varjojen täyttämään maisemaan.

Maalaus näyttäytyy erilaisena kuvakulmasta riippuen ja kannustaa katsojaansa tutkimaan sijainnin vaikutuksia näkymään. Katsojasta tehdään aktiivinen osallistuja myös mahdollisuudella päästä kävelemään teoksen päällä vapaasti. Näin katsoja on vuorovaikutuksessa teoksen lisäksi myös muiden tilassa liikkuvien ihmisten kanssa.

mainos

Pohjoisen hallin kokonaisuus koostuu kattoon ripustetuista ohuista kankaista, jotka esittelevät Grossen työskentelyn prosesseja hänen itsensä kuvaamana. Roikkuvat kankaat muodostavat hentoja, mutta näyttäviä käytäviä hallin läpi. Valtavan kokoisiin kankaisiin printatut valokuvat ottavat katsojan mukaan taiteilijan työtiloihin, jossa maalaukset leviävät pitkin niitä ympäröiviä tiloja. Kuvakokoelma tuo näytille Grossen työskentelyä, joka näyttäisi olevan vapaa kuvataiteen kaksiulotteisista perinteistä. Räikeät värit eivät piittaa raameista ja teokset haastavat kaksi- ja kolmiulotteista hahmottamista.

Grossen työskentely on niittänyt mainetta ympäri maailmaa. Chill Seeping from the Walls Gets between Us on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Sen ovat kuratoineet HAMin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari ja amanuenssi Sanna Tuulikangas. Grosse on ollut aiemmin tänä vuonna mukana Helsinki Biennaalissa teoksellaan Shutter Splinter, jossa hän toteutti tilataideteoksensa maalamalla Vallisaaren vanhan koulurakennuksen ja sitä ympäröivän kasvillisuuden.

Chill Seeping from the Walls Gets between Us on nähtävissä HAMissa 23. tammikuuta 2022 asti.

  • 13.10.2021
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat HAM / Hanna Kukorelli