SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Alakulttuurielämää ja retorisia kontekstinvaihdoksia

Loppuunmyydyissä pienlehdissä ilmestyneet Tiitu Takalon sarjakuvat voi nyt lukea tekijän kommenttien kera.

Lukuaika: 2 minuuttia

Alakulttuurielämää ja retorisia kontekstinvaihdoksia

Avaa kuva isona: klikkaa kuvaa.

Monet sarjakuva-albumeistaan tunnetut taiteilijat tekevät pitkien tarinoiden ohella sarjakuvanovelleja antologioihin ja julkaisevat, tai ainakin ovat julkaisseet, erilaisia pienten painosten omakustanteita. Näitä irtotarinoita on usein vaikea löytää. 

Tiitu Takalon faneja hemmotellaan nyt kokoelma-albumilla. Rakkaus on köyhän rikkaus -kokoelmassa käydään keikoilla, liftataan Jäämerelle sekä pohditaan ihmissuhteita ja naisiin kohdistettuja odotuksia. Novellien laidassa taiteilija kommentoi sarjakuvien tekemisen taustoja ja mitä miettii teoksista nyt, monien töiden kohdalla jopa 15 vuotta myöhemmin. Tarinat ovat kestäneet varsin hyvin aikaa. 

Arkisten seikkailu- ja ihmissuhdesarjojen ohella Takalo on piirtänyt myös historiasta ja ottanut kantaa esimerkiksi palkkaeroihin. Sarjakuva Finlandialla palkittuun antologiaan alun perin piirretty Suomen sisällissodasta kertova tarina nojaa realismiin ja arkistolähteisiin. 

Tiitu Takalo: Rakkaus on köyhän rikkaus.  Suuri Kurpitsa 2021, 148 s.

Monia muita väkivaltaan ja sortoon liittyviä teemoja on tuotu lähemmäs lukijaa muuttamalla niiden kontekstia. Esimerkiksi sotaa käsitellään myös niin, että Seinäjokea on pommitettu, ja sen asukkaat valmistelevat pakoa Ruotsiin. Venäjällä julkaistussa sarjakuvassa toimittaja haastattelee heteroa siitä, millaista on ollut joutua syrjinnän kohteeksi seksuaalisuutensa vuoksi. Eikä poraaja saa palkkaa työstään, vaan hakee apurahoja, ja muut hyötyvät hänen teoksistaan.