SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Muista kuolevaisuutesi – Tiitu Takalon uusin sarjakuvaromaani Memento mori on tarina henkilökohtaisesta selviytymistaistelusta

Lukuaika: < 1 minuutti

Muista kuolevaisuutesi – Tiitu Takalon uusin sarjakuvaromaani Memento mori on tarina henkilökohtaisesta selviytymistaistelusta

Memento mori

Tiitu Takalo

Omaelämäkerralliset sarjakuvat erilaisista mielenterveyshäiriöistä, sairauksista ja muista ihmisen elon aiempina vuosikymmeninä vaietuista haurauksista yleistyivät 2010-luvulla. Tänä vuonna ilmestynyt Tiitu Takalon sarjakuvaromaani Memento mori (WSOY) on osa tätä jatkumoa. Takalo kertoo, kuinka hänen aivoverenvuotoaan hoidettiin.

Tarina kasvaa henkilökohtaista selviytymistaistelua laajemmaksi aikamme hoitokäytäntöjen kuvaukseksi. Aivokuvassa näkyvään fyysiseen ongelmaan saa kohtalaisen sujuvasti apua, mutta tapahtumien henkistä jälkipyykkiä ja kokonaisvaltaista toipumista varten on vaikeampi saada tukea.

Raskasta aihetta kuvaava tarina on kerrottu lakonisesti. 

Muista kuolevaisuutesi, teoksen nimi muistuttaa. Takalo pohtii kirjassa monia elämän suuria kysymyksiä ja antaa samalla lukijalle tilaa reflektoida omia vastauksiaan. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Takalon piirrosjälki on selkeää ja muutamalla värillä kerrallaan toteutettu akvarelliväritys elävää. Kuten Takalon töissä aiemminkin, tarina kulkee sujuvasti ja kerronta on erittäin hyvin, perinteistä angloamerikkalaista tyyliä seuraten rytmitettyä. Pitkä tarina olisi hyötynyt sen jakamisesta lukuihin.