Lukuaika: < 1 minuutti

Pennuille Yaffaa

Punkin seikkailut – Taistelu Plastimiestä vastaan

Sami Yaffa

☆☆☆☆

Pelle Miljoona Oy:stä, Hanoi Rockista, New York Dollsista ja Michael Monroen yhtyeestä tuttu basistilegenda Sami Yaffa tunnetaan ennakkoluulottomana kosmopoliittina. Vuosikymmeniä ulkomailla asunut Yaffa on asettunut jälleen kotikonnuilleen Helsinkiin. Hän on meidän härmäläisten iloksi jakanut suvaitsevaa ja avarakatseista maailmankatsomustaan muun muassa Ylen mainiossa Sound Tracker -ohjelmassa, jossa katsojalle tarjottiin makupaloja  musiikkikulttuureista ympäri maailmaa.

Pitkään keikkabusseissa marinoituneella Yaffalla on ollut uteliaisuutta ja intoa innostua uusista asioista ja astua rohkeasti ulos rock’n’rollin ahtaalta hiekkalaatikolta. Nyt 56-vuotias Yaffa yllättää julkaisemalla ensimmäisen sarjakuva-albuminsa Punkin seikkailut – taistelu Plastimiestä vastaan (Like 2020).

Suomen kaikkien aikojen värikkäimmän rockyhtyeen Hanoi Rocksin jokainen jäsen on kuin sarjakuvahahmo, niinpä on loogista, että Sami Yaffa on piirtänyt heidät – itsensä mukaan lukien – jonkinasteisiin cameo-rooleihin sarjakuvansa sivuille.

Pääpaino ei tällä kertaa kuitenkaan ole rock’n’rollissa, vaan sujuvassa kuvallisessa kerronnassa. Yaffan persoonallinen ja varmaotteinen piirrosjälki toimii hienosti mustavalkoisen albumin sivuilla. Sen sijaan itse tarina on hieman naiivi kertomus Punkki-nimisestä pojasta, joka lähtee siskonsa Murmelin kanssa pelastamaan maailmaa hukkumasta muoviin kaukaiseen Miaymaahaan ja sen pääkaupunkiin Tun-gokseen. Siellä Plastimies pahamaineisen plastikoplansa kanssa harjoittaa raakaa ja ympäristöstä ja ihmisoikeuksista piittaamatonta muovibisnestä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Punkin seikkailut on sarjakuva-albumi, jota voi lukea yhtä hyvin 60-vuotias rokkivaari kuin 10-vuotias koululainen. Kaikkein olennaisinta kirjassa ovat kertomuksen ajankohtaiset pohjateemat. Maailmaa nähnyt Yaffa ei tyydy tekemään pelkkää seikkailuviihdettä, vaan antaa lukijalle ajattelemisen aihetta kertomalla esimerkiksi merien saastumisesta, ihmiskaupasta, korruptiosta, köyhyydestä, naisten oikeuksista, poliisiväkivallasta ja ilmastonmuutoksesta. Kaikki on tuotu esiin saarnaamatta ja tuputtamatta, kokeneen rock-miehen hyvällä svengillä.