MusiikkiKuvat Andrei Pozusis

Painavia asioita pelotta – Vesta tarttuu uudella albumillaan ilmastokriisiin ja mielenterveysongelmiin

Vestan uusissa kappaleissa rohkaistaan toimimaan paremman tulevaisuuden eteen.

Lukuaika: 2 minuuttia

Painavia asioita pelotta – Vesta tarttuu uudella albumillaan ilmastokriisiin ja mielenterveysongelmiin

Kriitikoiden ylistämän ja sukupolviääneksikin tituleeratun laulaja-lauluntekijä Vesta Burmanin toinen hartaasti odotettu albumi Uskon tulevaan julkaistiin muutama viikko sitten, 11. maaliskuuta. Albumista on ehditty kirjoittaa jo useita positiivisia arvioita.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta. Vestan vuonna 2018 julkaistu debyyttialbumi Lohtulauseita oli jättimenestys, yllättävä läpimurto suomalaisella musakentällä. Se nousi julkaisuviikollaan Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle kolmeksi viikoksi. Rumbassa ylistettiin albumia toden teolla ja Lohtulauseita löytyi myös kriitikoiden vuoden 2018 kymmenen parhaan kotimaisen levyn listalta.

Nyt Vestan ääni kuuluu hieman hatarasti puhelinlinjan toisesta päädystä. Haastattelu on järjestynyt lyhyellä varoitusajalla.

Kysyn, miten Vesta itse kuvailisi musiikkinsa tyylilajia.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

“Toivon, että musiikki voisi olla sillä tavalla vapaata, että ikään kuin mennään tunteen mukana. Sitä kautta sille voi löytää ehkä jonkun genrenkin.”

Vestan musiikkia onkin vaikea ahtaa tiettyyn genreen. Jokainen kappale on erilainen ja yksilöllinen teos. Tämä pätee myös uunituoreeseen Vestan kakkosalbumiin, Uskon tulevaan.

Muusikko ja mielenosoittaja

Uskon tulevaan on Matti Ahopellon ja Vestan bändissäkin soittavan Atso Soivion tuottama kolmentoista kappaleen kokopitkä studioalbumi. Kappaleiden teemoissa ja aiheissa yhdistellään rohkeita ja painavia asioita mielenterveydestä ja henkilökohtaisesta kipuilusta ilmastonmuutokseen ja maapallon tulevaisuuden pohdintaan.

”Pitkä ja kivinen tie”, kuvaa artisti itse albumin tekoprosessia neljän vuoden alkupisteestä julkaisupäivään.

Yhtenä inspiraationa Vesta mainitsee edellisen levyn hyvän menestyksen. Ensimmäisen albumin kautta pystyi kokeilemaan mikä toimii parhaiten, ja minkälaisia biisejä on kivaa esittää livenä.

Voima 3/2022 on sodan ja rauhan teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan Voiman vuositilausta hintaan 39€.

Vesta kertoo halunneensa kirjoittaa levyä lähes kokonaan studiossa, työaikana. Hän haluaa pitää työn ja vapaa-ajan erillään.

Kakkosalbumillaan Vesta kertoo halunneensa laulaa painavammista ja kipeämmistä asioista kuin debyytillään. Senkin uhalla, että kuulijoita rajautuisi pois tämän myötä. Esimerkiksi avauskappale Saavun kyllä kuvaa hyvinkin uskottavasti mielenterveysongelmien vaikutusta ihmissuhteisiin.

Albumin loppupuolelta löytyvät nimikkokappale Uskon tulevaan ja sitä seuraava Kaikki muuttuu (feat. Biolapset). Molemmat biisit käsittelevät hyvin ajankohtaista aihetta, ilmastokriisiä. Vesta kokee tärkeäksi kantaa oman kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, ja hän onkin osallistunut koko aikuisikänsä erilaisiin mielenilmauksiin ilmaston puolesta, ja viime vuosina osana Elokapinaa.

Ei valmiiksi pureskeltua

Itselleen parhaaksi tavaksi vaikuttaa ihmisiin ja maailmaan hän kokee kuitenkin musiikin. Uskon tulevaan käsittelee tätä vakavaa ja painavaa aihetta hienosti. Laulussa on toiveikkuutta ja uskoa siihen, että maailma voidaan vielä pelastaa.

Kaikki muuttuu on Biolapset-musiikkiryhmän kanssa tehty yhteiskappale, joka ottaa voimakkaasti kantaa päättäjien toimettomuuteen ilmastotoimien suhteen. Biolapset ovat 8-12-vuotiaista alakoululaisista koostuva itähelsinkiläinen musiikkiryhmä, joka räppää ilmastonmuutokseen liittyvistä aiheista. He ovat esiintyneet muun muassa ilmastomarsseilla, kirjamessuilla, Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa ja vuoden 2020 itsenäisyyspäivän juhlalähetyksessä.

Vesta oli haaveillut jo pidempään yhteistyöstä Biolasten kanssa, ja albumin deadlinen lähestyessä hän ottikin yhteyttä Biolasten luotsaajaan, pitkän linjan räppäri Hanna Yli-Tepsaan eli Rauhatätiin. Yhteistyö sujui kuulemma erittäin hyvin, ja lasten kanssa oli ihanaa työskennellä.

Kappaleessa Biolapset räppäävät ja heidän lausahduksiaan ja kommenttejaan on leikattu nauhalle pitkin biisiä.

“Varsinkin tossa biisissä pyrin siihen, että sanoisin mahdollisimman paljon mahdollisimman vähin sanoin, jotta teksteihin jäisi paljon tuplamerkityksiä ja oivalluksen varaa.”

Uusi albumi jättääkin kuuntelijalle paljon pohdittavaa ja pureskeltavaa. Artistin itsensä kanssa on helppo olla samaa mieltä siitä, että tämä albumi “ei ole yhden kuuntelun levy”.

LUE MYÖS: Huhtikuun levyarvioissa Vesta ja Max Richter (Voima.fi 3.4.2022)

  • 25.4.2022
  • Kuvat Andrei Pozusis