MusiikkiKirjoittanut voima

Huhtikuun levyarvioissa Vesta ja Max Richter

Uskon tulevaan -levy käsittelee nuorten aikuisten kipuilua ihmissuhteissa ja identiteetissä. Voices-teos on sävelletty Ihmisoikeuksien yleismaallisen julistuksen ympärille.

Lukuaika: 2 minuuttia

Huhtikuun levyarvioissa Vesta ja Max Richter

Vesta: Uskon tulevaan

Etenee (2022)

Neljä vuotta sitten esikoisalbumi Lohtulauseita teki Vesta Burmanista  sukupolvensa äänen. Uskon tulevaan käsittelee sekin nuorten aikuisten kipuilua ihmissuhteissa ja identiteetissä. Vestan lisäksi tuotannosta vastaavat Matti Ahopelto ja Atso Soivio.

Toivon, epävarmuuden ja luopumisen herkät teemat kietoutuvat kauniisti koneellisiin musikaalisiin koukkuihin luoden hienovaraisen tasapainon. Vilpittömän leikittelevät Kotiosoite ja Valonsäteet ovat herkullista elektronista poppia, jotka luovat toivoa kevätaamuna töihin kulkiessa kuin lumesta pilkottava kuiva asfaltti.

Uskon tulevaan on monipuolinen ja uskalias, ja sen osoittaa itähelsinkiläisen lapsikokoonpano Biolasten kanssa tehty kappale Kaikki muuttuu. Kappale käsittelee ilmastokriisiä uhmakkaasti, muttei vaivaannuttavasti, ja tuo albumiin rouheutta ja rytmiä. Vaikuttavassa ja taitavasti sovitetussa pianoballadissa Periodi Vestan jumalallinen ääni pääsee oikeuksiinsa. Viimeisessä kappaleessa Ei yksin tarvii uskaltaa Vesta onnistuu sanoittamaan haavoittuvuuden tunteen riipaisevan tarkasti. Ylipäätänsä Vestan kyky tavoittaa ja sanoittaa ihmisen ydintuntemuksia rakentamatta niistä omaa henkilökohtaista tarinaa luo vapauden kuuntelijalle heijastella omia kokemuksiaan kappaleisiin.

Silja Seppälä

 Max Richter: Voices (Pt. 1 & 2)

Decca, 2021

YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus on kenties paras utopiaa kohti suuntautunut yritys, johon ihmiskunta on toistaiseksi kyennyt. Julistus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa joulukuussa 1948, toisen maailmansodan kauhujen ollessa vielä tuoreina mielissä. Ajatus ihmisoikeuksista ei ollut ennenkuulumaton, ja ne huomioidaan esimerkiksi 1200-luvulla kirjoitetussa Magna Cartassa ja 1700-luvun loppupuolella Yhdysvaltain perustuslain Bill of Right -lisäyksissä. Columbia-yliopiston professori Samuel Moyn kuitenkin nostaa YK:n julistuksen omaan luokkaansa ja kutsuu sitä viimeiseksi utopiaksi.

Erityisesti elokuvasävellyksistään tunnettu Max Richter juhlisti YK:n 75-vuotispäiviä vuonna 2020 säveltämällä Ihmisoikeuksien yleismaallisen julistuksen ympärille Voices-teoksen. Sen avaa nauhoitus Eleanor Rooseveltin puheesta ja hänen jälkeensä seuraa eri kielillä, myös suomeksi, kuultavia katkelmia ihmisoikeusjulistuksesta. Elokuvallinen äänimaisema toimii pohjana Baabelin tornin mieleen tuovalle monikieliselle jatkumolle.

Kuten kaikki utopiat, myös ihmisoikeuksien universaali ja poikkeukseton kunnioittaminen vaikuttaa mahdottomalta tavoitteelta. Tämän ei kuitenkaan pidä antaa häiritä. Utopioita tulee tavoitella ja jos joskus tavoitteeseen pääseekin, huomaa että sen tuolla puolen on lisää tavoiteltavaa. Taide voi auttaa meitä ymmärtämään näitä tavoitteita ja niiden tavoittelun tärkeyttä, ja Richterin Voices on ensiluokkainen ääniraita tuolle matkalle.

Jari Tamminen

Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssä:

  • 3.4.2022
  • Kirjoittanut voima