Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Cata Portin

Red Nose Companyn Aleksis Kivi -näytelmässä kansalliskirjailija kohtaa Sylvester Stallonen Rockyn

Linda Wallgrenin ohjaamassa Aleksis Kivessä aiheena ei ole vain kansalliskirjailijan koko tuotanto, vaan myös hänen elämänsä ja kuolemansa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Red Nose Companyn Aleksis Kivi -näytelmässä kansalliskirjailija kohtaa Sylvester Stallonen Rockyn

Red Nosen Companyn klovnipari Zin (Timo Ruuskanen) ja Mike (Tuukka Vasama) tunnetaan estetiikastaan, jossa klovneria yhtyy kaunokirjallisuuteen, mimiikkaan, improvisaation ja rock-musiikkiin. Valitsemallaan tiellä he ovat Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien (2014), Ilmari Kiannon Punaisen viivan (2016), H. C. Andersenin Keisarin uusien vaatteiden (2017), Cervantesin Don Quijoten (2019) ja Mary Shelleyn Frankensteinin (2021) jälkeen päätyneet Aleksis Kiven pariin.

Linda Wallgrenin ohjaamassa Aleksis Kivessä aiheena ei ole vain kansalliskirjailijan koko tuotanto, vaan myös hänen elämänsä ja kuolemansa. Samalla satiirisessa hengessä paikallistetaan muun muassa fennomanian, nälkävuosien ja taitelijuuden haasteiden yhteyttä tähän aikaan.

Kiven traagista elämäntarinaa pöyhitään kunnioittavasti, mutta samalla sen ikonisuutta anarkistisella otteella päivittäen. Niinpä esimerkiksi neromyytin suomalaiset stereotypiat juopoista miestaiteilijoista askeesifetisisti Jouko Turkkaan läpivalaistaan pikakelauksella Sylvester Stallonen Rocky-elokuvan kuvastoon ja musiikkiin tukeutuen.

Juuri tällaisissa tiivistyksissä näyttäytyy, miten lähtökohtaisesti tragikoomisessa klovnihahmossa voi taiten näyttämöllistettynä kiteytyä yhtä aikaa yksilön vastoinkäymisten aito paino ja yleisestä absurdiudesta nouseva huumori. Lisäksi klovniparin keskinäinen dynamiikka ja aktiivinen yleisösuhde vahvistavat teatteriin olemuksellisesti liittyviä toveruuden ja yhteisöllisyyden tasoja.

mainos

Klovnien musisointia tukee tällä kertaa haitaristi Niko Kumpuvaaran johtama Avantin jousikvartetti yhteisen repertuaarian ulottuessa Jääkärimarssista Carmenin kautta Game of Thronesiin. Rokin puolelta ei nyt kuulla Iggy Popia tai Bob Dylania, mutta Bryan Adamsin Summer of ´69 -coverin jälkeen katsoja ei voi koskaan unohtaa, että ensimmäisenä suomalaisena teatteriesityksenä toteutettu Kiven Lea-näytelmä sai ensi-iltansa vuonna 1869.


Red Nose Company: Aleksis Kivi
Näytöksiä kevätkauden ajan Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Syyskaudella kiertue jatkuu Turun ja Jyväskylän kaupunginteattereissa.