Ostoskorissa vegaanituotteita, vegaanihyllyn edessä.

Eläinoikeudet, RuokaKirjoittanut Miia VistiläKuvat Pinja Nikki

Vegaanisten tuotteiden suosio kasvaa ruokakaupoissa: myynnissä vuosittain jopa 20–30 prosenttia kasvua

Kasvipohjaiset ruuat kuuluvat joulupöytään. Vegaaneille on tarjolla koko ajan enemmän vaihtoehtoja.

Lukuaika: < 1 minuutti

Vegaanisten tuotteiden suosio kasvaa ruokakaupoissa: myynnissä vuosittain jopa 20–30 prosenttia kasvua

Vegaanituotteiden myynti kasvaa selkeästi. Tämän odotetaan jatkuvan, S-ryhmältä ja Keskolta vahvistetaan. ”Tuotteiden kiinnostavuuteen vaikuttavat olemassa olevat trendit: terveellisyys, keventäminen ja halu tehdä vastuullisia ostopäätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, analysoi Eeva von Fieandt Keskolta.

Etenkin kaurapohjaiset tuotteet kasvattavat suosiotaan. Vegaanituotteita valitaan yhä enemmän myös sekaruokavalion osaksi. ”Kasvipohjaisten juomien ja välipalatuotteiden kulutus on kasvussa näkemyksemme mukaan myös siksi, että monissa kotitalouksissa on siirrytty käyttämään maidon rinnalla myös kasvipohjaisia juomia sekä välipalatuotteita“, von Fieandt jatkaa

Keskolla vegaanituotteiden kasvu on ollut viimeisenä kahtena vuonna yli 30 prosenttia vuodessa. Ensi vuonna sen odotetaan vähän tasaantuvan. S-ryhmällä keskimääräinen kasvu on ollut noin 20 prosenttia, monissa tuoteryhmissä paljon enemmän. 

”Tänä vuonna kaurapohjaisten juomien volyymi on kasvanut kolmanneksen. Lihan vaihtoehdot, kuten vegaaniset suikaleet ja pyörykät, ovat olleet lähes 30 prosentin kasvussa. Vegaaniset makkarat ja nakit menivät kaupaksi lähes 50 prosenttia edellisvuotta paremmin”, kertoo Juha Nieminen S-ryhmästä.

mainos

Tuotteiden kysyntä on suurinta pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa. 

Vegaanisista jouluruuista suosituin on rosolli, joka kuuluu moneen joulupöytään ruokavaliosta riippumatta. Joulun vegaaniseksi hittituotteeksi kaupoissa kaavaillaan punajuurihummusta. 

Kasvipohjaiset kinkunkorvikkeet ovat tulleet jäädäkseen. Kysyntä kasvaa tarjontaa nopeammin. Vöner myi seitanpohjaisen jouluvartaansa varaston loppuun. 

”Kuluttajien tietoisuus kasvispohjaisista vaihtoehdoista on lisääntynyt, mikä näkyy isojen kauppaketjujen sisäänostoissa”, Vönerin perustaja Siva Parlar tietää. ”Tänä vuonna myös yhä useampi hotelliketju ja laivayhtiö on varautunut vegaaniseen joulutarjoiluun.” 

Gluteenista valmistetun seitankinkun gluteeniton vaihtoehto on herneproteiinista tehty juhlarulla. Kuluttaja saa olla tarkkana: kaikki juhlarullat eivät ole vegaanisia, vaan voivat sisältää esimerkiksi kananmunaa tai maitoproteiinia.

Mausteista vegaaniseen jouluun kuuluu erityisesti nestemäinen savuaromi. Sitä tarvitaan porkkalaan, porkkanasta valmistettavaan vegaaniseen savukalan korvaajaan.