Huhtikuun Ilmastomarssille on jälleen kutsuttu puhumaan ilmastoliikkeen supertähti Greta Thunberg.

YhteiskuntaKuvat Jonne Sippola / Greenpeace

Kaikkien aikojen ilmastovaalikevät

Vaalikeväälle on luvassa sankkoja joukkoja ja aktiivista toimintaa ilmastoteeman parissa sekä #ilmastovaalit.

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaikkien aikojen ilmastovaalikevät

Huhtikuun Ilmastomarssille on jälleen kutsuttu puhumaan ilmastoliikkeen supertähti Greta Thunberg.

Vaalikeväälle on luvassa sankkoja joukkoja ja aktiivista toimintaa ilmastoteeman parissa sekä #ilmastovaalit.

Ilmastoa nostetaan kevään aikana vaaliteemaksi ainakin neljällä suurella mielenilmauksella. Ensimmäisenä on Suoraa toimintaa -mielenosoitus 6. maaliskuuta Helsingissä. Järjestäjät ovat yksityishenkilöita, mutta mukana ovat myös Greenpeace, Ilmastovanhemmat, Maan ystävät, Luonto-Liiton ilmastoryhmä ja Extinction Rebellion. Järjestäjät vaativat, että Suomi luopuu fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 mennessä ja rajoittaa metsien hakkuita.

Tapahtuma kannustaa kansalaistottelemattomuuteen ilmaston suojelemiseksi. Osallistujien on sitouduttava väkivallattomaan toimintaan ja muihin paikalla määriteltäviin toimintaa koskeviin arvoihin.

Perjantaina 15. maaliskuuta järjestetään koululaisten globaali-ilmastolakko. #FridaysForFuture­ -lakko on ruotsalaisen 16-vuotiaan Greta Thunbergin esimerkin innoittama tapahtuma. Suomessa liikkeeseen osallistuu koululaisia, opiskelijoita ja ympäristöjärjestöjä ympäri maan. Eri puolella Suomea lakkolaiset kutsuvat eduskuntavaaliehdokkaita sitoutumaan ilmasto­päästöjen nopeaan vähentämiseen.

Samalla käynnistyy myös Elokapina eli Extinction Rebellionin suoran toiminnan viikko yli 20 maassa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Perjantaina 5. huhtikuuta valtakunnallinen opiskelijoiden ilmastolakko kannustaa jättämään tentit ja luennot, ja keskittymään niiden sijaan tuleviin vuosikymmeniin.

6. huhtikuuta jalkautuu jälleen joukkovoimaa seuraavalle Ilmastomarssille. Edellinen järjestettiin lokakuun lopulla ja siihen osallistui Helsingissä noin 8 000 ihmistä. Järjestäjien mukaan Ilmastomarssi 2 tulee olemaan suurin ilmastomielenosoitus Suomessa. Tavoitteena on kannustaa puolueita ottamaan ilmasto hallitusneuvotteluiden kärjeksi. Marssi kokoontuu Senaatintorilla ja etenee Eduskuntatalolle.

Vaalien ollessa jo käynnissä ei enää kuunnella poliitikkojen lupauksia, vaan nuoria kampanjoitsijoita. Paikalle on kutsuttu puhumaan ilmastolakot aloittanut Greta Thunberg Tukholmasta ja Atte Ahokas Jokioisilta. Thunberg ei ole vielä vahvistanut osallistumistaan ilmastomarssille.

”Ilmastotuska on vain kasvanut, kun lokakuisen Ilmastomarssin jälkeen päätökset ovat olleet niin mitättömiä. #ilmastovaalit on tilaisuus muuttaa suuntaa”, sanoo Korvaamaton-­kampanjan vapaaehtoinen Katja Hintikainen.

Eduskuntavaalien jälkeen vaikuttamiskohteena ovat europarlamentin vaalit.

Ilmasto­kevät

2.3. Nuorten Agenda 2030 -ilmasto­kokous Finlandia-talolla
6.3. Suoraa toimintaa Helsingissä
15.3. Globaali koululaisten ilmastolakko monilla paikkakunnilla
5.4. Opiskelijoiden ilmastolakko­perjantai monilla paikkakunnilla
6.4. Ilmastomarssi 2 #Korvaamaton Senaatintorilta
Joka perjantai klo 9–12
eduskuntatalon portailla
#PerjantaitGretanKanssa

  • 5.3.2019
  • Kuvat Jonne Sippola / Greenpeace