Lapsi laulaa kohti kameraa. Kaulalla huivi ja pipo päässä, hiukset letitettynä.

TaideKirjoittanut Antti KurkoKuvat Klaus Welp

Greta Thunbergin puhe YK:n ilmastokokouksessa kääntyi vaikuttavaksi kuoroesitykseksi

Change is Coming -teos muistuttaa aikuisten vastuusta ilmastokriisin hillitsemisessä. Videolla esiintyvät tunnetut kotimaiset näyttelijät.

Lukuaika: < 1 minuutti

Greta Thunbergin puhe YK:n ilmastokokouksessa kääntyi vaikuttavaksi kuoroesitykseksi

Tapiolan kuoro julkaisi 3. maaliskuuta vaikuttavan ilmastonmuutosta kommentoivan videon. Videolla kuoro esittää Change is Coming -nimisen teoksen, joka pohjautuu ruotsalaisen ympäristöaktivistin Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa 23.9.2019 pitämään puheeseen. Thunbergin puhe sai puolitoista vuotta sitten laajaa näkyvyyttä ympäri maailmaa ja moni valtiojohtaja joutui ottamaan siihen kantaa. Konkreettiset toimet kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan eivät kuitenkaan ole ottaneet riittävästi tuulta purjeisiinsa. Tapiolan kuoron julkaisema teos on hyvä muistutus akuutista vaarasta, joka koskettaa koko ihmiskuntaa.

Videolla nähdään tunnettuja näyttelijöitä, kuten Laura Birn, Tommi Korpela, Pihla Viitala sekä Jasper Pääkkönen, aikuisten rooleissa tekemässä jokapäiväisiä kulutus- ja matkustusvalintoja. Tapamme elää ei ole kestävä luonnon ja ilmaston kannalta. Teos kommentoi päällä olevan ilmastokriisin aiheuttamaa ahdistusta, joka koskettaa etenkin lapsia ja nuoria, joiden tulevaisuus riippuu nykyisten päättäjien tekemistä toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Greta Thunbergin puhe on hämmästyttävä. Vaikka se on hyvin perusteltu ja lainaa tieteellisiä tosiasioita, hänen sanansa ovat täynnä intohimoa. Säveltäjänä minun ei tarvinnut miettiä, miten tulkita niitä – sanat puhuvat puolestaan. Lisäksi Tapiolan kuoron kaltaisten laulajien kanssa tiedän, että he kommunikoivat Gretan sanoman kaikella tunteella ja voimalla, joista kuoro tunnetaan”, kommentoi teoksen säveltänyt Tim Cain.

Tapiolan kuoro muodostuu 8–19-vuotiaista lapsista ja nuorista, joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia kuorolaulun lisäksi. Kolme ja puoli -minuuttisen videon on ohjannut Voimassakin työskennellyt Klaus Welp. Welp vastasi pitkään lehden visuaalisesta ilmeestä ja oli siinä julkaistujen vastamainosten kantavia voimia.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Vanhempina teemme jatkuvasti suuria uhrauksia ja ponnisteluja lastemme eteen, mutta usein huolenpitomme ei tunnu yltävän heidän tulevaisuuteen asti”, Welp sanoo Kuoron tiedotteessa.

Englantilaisen säveltäjä ja akateemikko Tim Cainin teos on yksi Tapiolan kuoron vuonna 2019 järjestämän kansainvälisen sävellyskilpailun voittajista.