Pieni spektaakkeli Venäjältä

Teksti Ville Ropponen

Neuvostokommunismin romahduksesta on kohta kaksi vuosikymmentä ja kiistely sen jäljistä höyryää. Maanantaina aiheesta saatiin aikaan spektaakkeli aika pienellä porukalla, kun 15 venäläisnuorta saapui Helsinkiin osoittamaan mieltään. Venäläisnuorten, lapualaisten konservatiivien ja islamilaisen puolueen järjestämä omituinen näytelmä oli pieni, mutta täydellinen.

Viron vuoden 2007 pronssisotilasmellakat ovat tuoreessa muistissa. Helsingin mielenosoitus, joka kohdistui Viron suurlähetystön järjestämää Pelko muurin takana-seminaaria vastaan, oli kuin niiden jälkikaikua.

Seminaarissa käsiteltiin Neuvostoliiton rikoksia Viroa kohtaan. Monet nuorista olivat pronssisotilasmellakoista tutun Yövartio-liikkeen jäseniä, osa kuului venäläiseen Naši-järjestöön.

Jotta ennakkoon kohuttu mielenosoitusnäytelmä oli täydellinen, venäläisnuorten rinnalla mieltä osoitti Suomen islamilainen puolue. Se kertoi vastustavansa Viron historian vääristelyä sekä Viron muslimien ja venäjänkielisten sortoa.

Neuvostokommunismiin liittyvistä historiantulkinnoista melskataan erityisesti Venäjällä ja Baltian maissa, joiden isot venäläisvähemmistöt mutkistavat asiaa.

Sanomatalon seminaarissa julkistettiin Sofi Oksasen ja Imbi Pajun toimittama artikkelikokoelma Kaiken takana oli pelko. Siinä pohditaan neuvostoterrorin vaikutuksia Baltiassa.

Mieltään osoitti parikymmentä venäläistä ja islamilaisen puolueen aktiivia. Paikalla oli myös kolmisensataa ihmistä kuuntelemassa Oksasen ja Pajun haastattelua; mielenosoittajat erottuivat lähinnä toimittajalauman perusteella. Pressikuhina piiritti plakaatteja. Valokuvaajat laukoivat kameroitaan kaaoksessa lähietäisyydeltä.

Pian lapualaisen eurovaaliehdokkaan Kai Pöntisen (kok.) järjestämä vastamielenosoitus ilmestyi kuvaan. Pöntisläiset tummissa puvuissaan huiskuttivat Suomen lippuja.

”Vain Pohjanmaalta on läydettävissä aines, joka on valmis puolustamaan suomalaista sananvapautta”, jyrähteli muun muassa Lapuanliikkeen museota ylläpitävä Pöntinen.

Sanomatalossa ei voinut täysin välttää mielikuvaa, että siellä parodioitiin eri poliittisia aatteita.

Venäläisnuorten ja islamilaisen puolueen mielenosoitus seminaaria vastaan jatkui elokuvateatteri Orionilla.

Tiedotustilaisuudessaan venäläisnuoret esittivät historiantulkinnan, jonka mukaan Neuvostoliitto ei miehittänyt Viroa toisessa maailmansodassa.

Nuorten mielestä nyky-Viro on poliisivaltio. ”Ja venäläisiä kohtaan vallitsee apartheid”, kertoi Yövartio-järjestön aktiivi Maksim Reva.

Venäläisnuoret paheksuivat lisäksi Suomen audiovisuaalisen arkiston esittämää elokuvaa Soviet story, joka on heidän mielestään venäläisvastainen. Elokuvassa rinnastetaan kommunismi ja natsismi.

Mielenosoitusmatkalle Suomeen venäläisnuoret oli kutsunut Helsingin yliopiston dosentti Johan Bäckman, jonka johtaman antifasistisen komitean jäseniä osallistui mielenosoitukseen.

Komitea kuvaa verkkosivuillaan Viroa fasistiseksi valtioksi ja syyttää sitä venäläisvähemmistönsä apartheidista. Sivuilla myös parjataan suomalaisia Putinin Venäjän kriitiikkoja.

Tiedostustilaisuudessa Bäckman antoi näytteen kohutusta historiantulkinnastaan:

”Virossa ei 1940-luvulla tapahtunut kymmenien tuhansien ihmisten kansanmurhaa. Kyse oli vain väestönsiirroista tai pelastusoperaatioista, ihmisiä vietiin turvallisempiin Venäjän sisäosiin”.

Naši perustettiin 2005 Venäjän presidentinhallinnon virkailijoiden toimesta puolisotilaalliseksi voimaksi häiritsemään demokraattista oppositiota ja Putinin kriitikkoja. Našin jäseniä on soluttautunut oppositiopuolueisiin, ja järjestö myönsi äskettäin tehneensä internet-hyökkäyksiä Viroa vastaan keväällä 2007. Našilla on 120 000 jäsentä.

”Naši-järjestö on radikalisoitunut, kun Kremlin avoin tuki sille on viime aikoina hiipunut. Osa järjestöstä pyrkii löytämään tarkoituksen toiminnalleen Venäjän naapurimaissa, kun sen tarve kotimaassa on vähentynyt”, pohti Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

Suomeen viritetyn Naši -mediatempun isoin merkitys saattaa olla tarjota venäläiselle yleisölle pureskeltavaa. Mielenosoitus sai laajaa huomiota Venäjällä: venäläiset TV-kanavat seurasivat tapahtumaa ja siitä uutisoitiin näyttävästi Izvestija– ja Komsomolskaja Pravda -lehdissä.

Toivoa silti sopii, ettei Viron venäläisvähemmistön tilanteen pohdinta Suomessa jäisi vain Kremlin nuorisöjärjestöjä maahantuovien tahojen harteille. Virossa on yhä 100 000 ihmistä vailla minkään valtion kansalaisuutta. Viron kannalta olisi parempi, että venäläisvähemmistö integroituisi Viron yhteiskuntaan, eikä vieraantuisi siitä. Tästä integraatiosta päävastuussa on Viron valtio.

Sofi Oksanen ja Imbi Paju (toim.): Kaiken takana oli pelko. Kuinka Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin. WSOY 2009. 563 sivua.

The Soviet Story elokuvateatteri Orionissa 27.4.

Johan Bäckmanin perustama Suomen antifasistinen komitea.

Lue myös Kadri Tapersonin kirjoitus Kyyditettyjen kansa ja Oksana Tšelyševan juttu Naši ja Yövartio, kummat petikaverit.

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Etnosoi 2019