YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Voiko Viron lippua jo ironisoida?

Lukuaika: < 1 minuutti

Voiko Viron lippua jo ironisoida?

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Poliittinen näytelmä vai uusi puolue? Viro odottaa salaperäistä kokousta.

Näin taannoin Tallinnassa kaduilla mainoksia, joissa nuorten näyttelijöiden kasvoille oli maalattu sinimustavalkoiset liput. Mainoksessa kutsuttiin koolle Yhteisen Viron Kokous, ”Ühtne Eesti Suurkogu”, 7. toukokuuta. Sakun Suurhalliin, jossa kokous pidetään, mahtuu noin 6500 ihmistä.

Myöhemmin luin, että Kokouksen takana on Teatteri NO99, kokeellinen ryhmä, joka on ennenkin tehnyt yhteiskunnallista teatteria.

mainos

Nyt Viron media on kirjoittanut paljon isosta projektista. Teatteri on kuulemma valmistellut esitystä jo pari vuotta; sen on tarkoitus haastaa poliittinen eliitti.

Miten niin? No kukaan ei nyt tiedä, järjestetäänko toukokuussa näytelmän esitys vai uuden puolueen kokous. Ihmiset ovat väsyneet Viron puoluepolitiikkaan ja tervehtivät ilolla uutta projektia, oli se sitten satiiri, groteski tai ehkä tosiaan uusi poliittinen voima. Katsokaa itse ja yrittäkää ymmärtää. Niillä on oma hymnikin. Yhteisen Viron puolueohjelmaan mahtuu muun muassa täystyöllisyys, ydinvoiman rakentaminen ja tasavertaisuus.

Ensimmäisen mediatapahtuman jälkeen olemassaolevien puolueiden nuoret jäsenet mobilisoitiin nettifoorumeille haukkumaan hanketta. Puolueiden johtajat eivät näytä ollenkaan varmoilta siitä, että mahdollisesti syntymässä oleva uusi puolue ei uhkaisi niitä.

Kommentit niin lehdissä kuin Facebookissakin ulottuvat laidasta laitaan. Iloitaan hyvästä teatterista tai uuden puolueen synnystä; ollaan vihaisia siitä, että maahan synnytetään taas uutta puoluetta, ja kenen rahoilla; paheksutaan sitä, että vitsaillaan niin vakavalla asialla kuin politiikka.

Kiehtovaa tämä joka tapauksessa on. Haluan mennä katsomaan näytelmän, tai mikä se onkaan; niin ei ole tapahtunut pitkään aikaan. Viro tarvitsee muutosta, ihmiset odottavat sitä.

Itse pohdin, ovatko liput kasvoilla ironisia. Onko jo aika ironisoida Viron kansallismielisyyttä? Vai onko vielä liian aikaista?