big_fimage.jpg

Naisten äänet esiin, Afganistan!

Teksti Elina Venesmäki

Sayeda Mojgan Mostafavi opiskeli toimittajaksi maanpaossa kotimaastaan Afganistanista – talibanien hallitsemassa maassa nainen ei mahtunut mediaan. Nyt Mostafavi on journalistiikan professori ja apulaisministeri. Lukutaidottomien naisten Afganistanissa tiedotusvälineet ovat yhä miesten leikkikenttä.

”Vain harvat naiset opiskelevat journalismia Afganistanissa. Naisia on kyllä paljon muilla laitoksilla, esimerkiksi kirjallisuutta ja lakia lukemassa”, sanoo Sayeda Mojgan Mostafavi.

Mostafavi on Afganistanin naisasiain apulaisministeri, Kabulin yliopiston journalistiikan professori ja toimittaja.

Journalismi on Afganistanin naisille vaarallinen valinta, eivätkä afganistanilaiset ole tottuneet näkemään naisia mediassa. Useimmat naiset lukevat uutisia tai esiintyvät viihdeohjelmissa – juttukeikalle lähteminen voi olla turvallisuusriski.

Monet afganistanilaiset ajattelevat, että naisten toimiminen mediassa häpäisee perheen ja yhteisön. Lisäksi naisten pitää huolehtia kodista, mikä on vaativaa.

”Valitettavasti useimmat perheet maassani ajattelevat edelleen, että naisen paikka on kotona. Julkisissa tiloissa näyttäytyvien naisten moraalia epäillään helposti”, Mostafavi sanoo.

Perheet välttelevät julkista nolaamista ja mieluummin rajoittavat naisten liikkumista. Myöskään ne naiset, joita perheet tukevat, eivät voi työskennellä öisin tai mennä kaikkialle uutisten perässä.

Miehet ovat aina hallineet Afganistanin mediaa ja hallitsevat edelleen.

”He omistavat mediayhtiöt, johtavat niitä ja tekevät sisältöä ennen kaikkea miehiä ajatellen”, Mostafavi kertoo.

Mostafavi itse vietti talibanien vallassaoloajan maanpaossa Iranissa ja palasi sieltä Afganistaniin viisi vuotta sitten. Hän aloitti mediauransa 19-vuotiaana Mashadin radio- ja tv-asemalla – Iranissa. Hän myös työskenteli journalistiikan laitoksella. Afganistanissa tällainen ei olisi ollut mahdollista.

”Saattoi olla epäisänmaallista lähteä maanpakoon, mutta muuten minulla ei olisi mitään annettavaa maalleni nyt.”

Taleban-hallinnon perintönä enemmistö Afganistanin naisista on edelleen lukutaidottomia, minkä vuoksi median on vaikea tavoittaa heitä. Televisio ei toimi kaikkialla, koska maassa on paljon sähkökatkoja. Radio on siksi tärkeä media.

”Käytämme radiota naisten kouluttamiseen. Kerromme heidän oikeuksistaan ja esimerkiksi terveyskysymyksistä.”

Afganistanissa on hallituksen omistamia tv- ja kanavia, mutta myös useita yksityisiä. Mostafavin mukaan kansan kouluttaminen on hallituksen kanavien vastuulla, koska yksityiset kanavat keskittyvät näyttämään viihdettä ja tekemään rahaa.

Hallituksen hyväksymän Afganistanin kansallisen kehitysohjelman yhtenä tavoitteena on edistää naisten osallistumista mediaan.

Edistystä maassa myös tapahtuu. Tärkeä tässä on ranskalaisjärjestö AINA, joka esimerkiksi kouluttaa naistoimittajia. Maaseudulle on perustettu naisten yhteisöradioasemia, ja maassa on myös naisten pyörittämä elokuvakeskus.

Asiat etenevät kuitenkin hyvin hitaasti. Esimerkiksi AINA:n kahta naisten tilanteesta tekemää dokumenttia ei koskaan esitetty, koska yleisön pelättiin suuttuvan niistä.

”Mediassa toimivat ystäväni myöntävät, että saadakseen sanomansa perille, heidän kannattaa valikoida sanojaan ja tuoda naisasiaa mediaan varovasti ja pieninä paloina”, Mostafavi sanoo.

Sayeda Mojgan Mostafavi kävi Suomessa Unifemin vieraana. Lue tänään Fifistä myös Le Monde diplomatiquen juttu globaalista feminismistä.

Kommentoi Facebookissa
Educa 2019
Kino Lokakuu 2019