Politiikka

Naisten & laillisuuden puolustaja

Lukuaika: < 1 minuutti

Naisten & laillisuuden puolustaja

Teksti Reetta Nousiainen

Suorapuheinen parlamentaarikko Shahgul Rezaie haluaa että Afganistanin turvallisuudesta & tulevaisuudesta päättää vaaleilla valittu parlamentti.

Shahgul Rezaie, 32, on afganistanilainen, nainen ja parlamentaarikko. Lisäksi hän on poliitikoksi harvinaisen suorapuheinen henkilö. Kotimaassaan hän on tullut tunnetuksi etenkin naisten aseman puolustajana.

Mutta vähintään yhtä paljon hän on laillisuusperiaatteen kannattaja.

Siksi Shahgul Rezaie ei seurannutkaan mielissään loya jirgaa, perinteistä heimojen kokousta, joka kokoontui viime viikolla Kabulissa presidentti Hamid Karzain kutsusta.

”Miksi täällä oli koolla loya jirga, kun meillä on maassa vaaleilla valittu parlamentti? Laillisuusperiaatetta noudattava maa ei tarvitse tällaista ylimääräistä instituutiota.”

Afganistanin parlamentin 249 jäsenestä 68 on naisia. Hallituksessa on kolme naisministeriä. Shahgul Rezaie ei ole ainoa, joka kritisoi perinteistä loya jirgaa: heimokokouksen juridinen asema maassa on hyvin epäselvä.

”Loya jirgan koollekutsu osoittaa sen, että hallitus ja presidentti eivät kunnioita perustuslakiamme ja laillisia instituutioitamme.”

Loppulausunnossaan loya jirga päätti aloittaa neuvottelut taleban-hallinnon kanssa. Shahgul Rezaien mukaan koko Afganistanin tulevaisuus on kiinni näistä neuvotteluista.

”Olen hyvin huolissani. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Afganistanin naiset ovat saavuttaneet paljon. Näistä neuvotteluista riippuu se, miten naisten aseman käy jatkossa.”

Loya jirga otti kantaa myös Yhdysvaltain ja Afganistanin välisiin suhteisiin. Rezaien mukaan Afganistanin turvallinen tulevaisuus edellyttää ulkopuolisten sotilaiden läsnäoloa maassa.

”Jokainen afganistanilainen haluaa, että maamme voi seisoa omilla jaloillaan. Mutta ainakin toistaiseksi on välttämätöntä, että ulkomaisia sotilaita on maassamme, jotta maamme turvallisuus voidaan taata.”

_______________

Mikä on loya jirga?

Loya jirga on paštunkielellä vanhempien johtajien suuri kokous, heimoperinteen mukainen vallankäyttöelin.

Loya jirga kokoontui Kabulissa presidentti Hamid Karzain kutsusta viime viikolla. Edellisen kerran loya jirga oli koolla kesäkuussa 2010.

Sana jirga tarkoittaa myös kiistojen ratkaisemista.

Suuri osa afgaaneista kuuluu paštunien etniseen ryhmään. Myös talebanit ovat pääosin paštuja. Shahgul Rezaie itse on hazara, joka on Afganistanin kolmanneksi suurin väestöryhmä.

_______________

  • 25.11.2011