Hämeentie 48Kirjoittanut Hannele Huhtala

Kolme naista & muita ammattilaisia

Lukuaika: < 1 minuutti

Kolme naista & muita ammattilaisia

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Hannele Huhtala

Palkitaanko Nobeleilla sukupuolta vai ammattitaitoa?

”Nobelin rauhanpalkinto kolmelle naiselle”, Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina 7. lokakuuta. Aiemmat vuoden 2011 Nobel-palkitut olivatkin alansa ammattilaisia: yksi runoilija, yksi kvasikidetutkija, kolme maailmankaikkeuden tutkijaa ja kolme immuunipuolustuksen tutkijaa.

Kahdeksan miestä, mutta mikäpä uutinen siitä olisi saatu, että ”Nobelin lääketieteen palkinto kolmelle miehelle”?

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Rauhan-Nobelin vuonna 2011 jakavat Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf, liberialainen rauhanaktivisti Leymah Gbowee ja jemeniläinen demokratia-aktivisti Tawakkul Karman.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että ”Norjan Nobel-komitea toivoi, että palkinto ’auttaa lopettamaan naisten sorron, jota yhä tapahtuu monissa maissa’. ’Naiset kärsivät eniten sodista’, palkintokomitean puheenjohtaja Thorbjørn Jagland huomautti Oslossa.”

Vaikka onkin totta, että palkinto saattaa lisätä huomiota naisten tilanteeseen ja sortoon useissa maissa, jotenkin toivon, ettei se nyt ole ollut syy, miksi kaikista maailman naisista on valikoitu nämä kolme henkilöä edustamaan sorrettuja. Jospa heidät on kuitenkin valittu heidän omien ansioidensa vuoksi?

Nobel-palkinnon taustalla on 1325-päätöslauselma ”Naiset, rauha ja turvallisuus”, jonka YK hyväksyi vuonna 2000. Ellen Johnson Sirleaf on ollut vahva naisasian kannattaja sodan runtelemassa kotimaassaan.

Eri viralliset tahot arvioivat, että liberialaisista naisista 60–75 prosenttia on raiskattu sodan aikana ja sen jälkeen. Keväällä 2009 toinen naisasianainen, Suomen presidentti Tarja Halonen osallistui Johnson Sirleafin emännöimään naisjohtajuuskonferenssiin Monroviassa.

”Konfliktitilanteet ovat usein vaikeimpia juuri naisille ja lapsille. Heidän ihmisoikeuksiaan ei usein kunnioiteta. Naisia ja nuoria tyttöjä raiskataan. Systemaattinen raiskaus on yksi tuhoavimmista sota-aseista”, Halonen sanoi silloin.

Leymah Gbowee työskenteli Liberian sodan aikana traumaterapeuttina lapsisotilaiden parissa. Tawakkul Karman on puolustanut demokratiaa, hän johtaa Naistoimittajat ilman rajoja -ryhmää ja vuoden 2011 aikana hän on järjestänyt ihmisoikeuksia puolustavia mielenosoituksia.

Nobelin rauhanpalkinnot jaettiin siis kolmelle tasa-arvo- ja demokratia-aktivistille, jotka nyt sattuvat olemaan naisia.