Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Tyhjä sivu

Lukuaika: < 1 minuutti

Tyhjä sivu

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

Aleksi Salmenperän tunnetuimpia elokuvia ovat viime vuosina syntyneet Häiriötekijä (2015) ja Talvivaarasta kertova Jättiläinen (2016). Jo näitä elokuvia ennen Paha perhe (2009) oli mukana Berliinin elokuvajuhlilla, ja Miehen työ (2007) sai sekä yleisön että kriitikoiden suosion. Vuosien 2009 ja 2014 välillä Salmenperä ohjasi televisiota ja dokumentin Alaska Highway.

Salmenperä aloitti uuden elokuvansa Tyhjiön käsikirjoittamisen jo vuonna 2014. Suomen elokuvamaailma on toki arvaamaton suo, mutta nopeasti vuosilukuja vilkaistuna vaikuttaa siltä, että Berliinin elokuvajuhlilla saamansa vähäeleisen vastaanoton jälkeen Salmenperä on saattanut kärsiä tyhjän sivun kirouksesta.

Eero (Tommi Korpela) on kirjailija, joka ei ole julkaissut mitään sen jälkeen, kun hän alkoi seurustella Pihla Sucksdorffin (Laura Birn) kanssa. Pihlan menestyksekäs ura näyttelijänä vuorostaan kukoistaa ja häntä kosiskellaan ulkomaille.

Tätä parisuhdekriisiä Salmenperä ruotii hirtehisellä huumorilla. Elokuvaa leimaa varsin leikkisä ote, vaikka Eeron ahdistuneisuus ja lamaannus ovat lopulta varsin vakavia aiheita. Eikä Pihlankaan kamppailu määräilevän isän ja seksististen roolien välillä ole mitenkään helppoa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Leikkisä ote voi liittyä myös epätavalliseen työtapaan. Salmenperän saaman kielteisen tukipäätöksen jälkeen elokuva päätettiin tehdä silti pienemmällä budjetilla. Taloudellista riskiä on jaettu eri tekijöiden välille ja mahdolliset tulotkin tasataan eri tavalla kuin perinteisen elokuvan kohdalla. Elokuvasäätiö on tosin tukenut elokuvan markkinointia ja levitystä.

Ilmeisesti rahasyistä johtuen elokuva on kuvattu (pääosin) mustavalkoiseksi, sillä nykyisillä kameroilla saa aikaan varsin kaunista jälkeä myös vaatimattomammalla valaisulla. Heikki Färmin (Säilöttyjä unelmia), Peter Flinckenbergin (Betoniyö) ja Pietari Peltolan (He ovat paenneet) yhdessä kuvaama elokuva on varsin upeaa seurattavaa.

Eeron seikkailu rahtilaivalla ja Korpelan itsensä kuvaamat epätoivoiset pätkät laivalta saattavat liittyä hänen pääosaansa ulkomaisessa Deadweight (2016) -elokuvassa. Hollywoodiin muuttanut Flinckenberg lienee elokuvan Los Angelesiin sijoittuvien jaksojen kuvaaja.

Birnin ja Korpelan upeiden roolisuoritusten lisäksi elokuvassa taitojaan väläyttelevät Pihla Viitala, Minna Haapkylä ja Kari Heiskanen. Kaiken kaikkiaan loisteliaassa komediassa on todella vähän heikkoja lenkkejä, mutta ehkä Jörn Donnerin muutaman sekunnin cameon olisi voinut jättää myös leikkauspöydälle.