Lukuaika: 2 minuuttia

Häiriötekijä elokuvien tasaisessa virrassa

Aleksi Salmenperän uusinta ohjaustyötä Häiriötekijää on kehuttu arvosteluissa sen pirullisen pikimustasta huumorista ja rohkeasta tavasta käsitellä vaikeitakin aiheita tavalla, joka naurattaa. Huumori ei kuitenkaan ole ehkä ihan niin hävytöntä kuin esimerkiksi mainosteksteissä annetaan ymmärtää, vaikka vähän ilkikurista onkin. Se, mikä todella tekee Häiriötekijästä ainutlaatuisen, on sen käsikirjoituksellinen ratkaisu ja omintakeinen sovitus, jollaista ei ole ennen valkokankaalla nähty.

Elokuva on tuttujen nimien (mm. Tommi Korpela, Eero Ritala, Elina Knihtilä) tähdittämä, ja siitä huomaa, että ohjauskin on ammattilaisen työtä. Kuitenkin teos poikkeaa muista ammattimaisista suuren levikin leffoista: Siinä on kokeiltu jotain uutta. Elokuva on tehty Q-teatterin näytelmän pohjalta, ja sen käsikirjoitus on muodostunut aikanaan näyttelijöiden ideoista ja kokeiluista. Tämä näkyy elokuvassa muista poikkeavana omaperäisyytenä ja räväkkyytenä.

Näyttelijäsuoritukset ovat myös yksi Häiriötekijän vahvuuksia. Näyttelijäntyö on raikkaalla tavalla simppeliä ja yksioikoista, jopa teatterimaista. Ei sikäli, että katsoja joutuisi seuraamaan ylidramaattista ilmehdintää, vaan näytteleminen on fyysistä ja väkevää, sellaista, joka elokuvista tuntuu kokonaan unohtuneen. Häiriötekijä on saanut tuotua teatterin kummallisen ja mielikuvituksenvaraisen maailman aivan uudelle alustalle.

BusinessClass

Toki näytelmiä on aiemminkin siirretty valkokankaalle. Nämä ovat kuitenkin useimmiten olleet valmiiksi käsikirjoitettuja ja suunniteltuja teoksia, jotka on sittemmin sovitettu elokuvaksi. Häiriötekijässä kiinnostavaa on nimenomaan varsinkin harrastelijateattereissa useammin käytetty työskentelymuoto: Koko työryhmä ideoi tarinaa, eikä lopputuloksesta ole minkäänlaista varmuutta vielä tekovaiheessa. Tällainen metodi tuottaa mielenkiintoisia tuloksia, ja on tervetullut vivahde myös elokuvateollisuuteen.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Salmenperä toteaa useissa haastatteluissa, ettei tiennyt, voiko tällaista elokuvaa ylipäätään tehdä. Epäröinti on ymmärrettävää; Ei ole mitään takeita sille, että kannibalismilla, kuolemalla ja eritteillä revittelevä episodielokuva menestyisi. Elokuvan työryhmä tuli kuitenkin osoittaneeksi sen, että riskejä kannattaa ottaa.

Häiriötekijä on teos, joka saisi omaperäisyydellään ja rohkeudellaan innostaa muitakin elokuvantekijöitä. Sillä ei ole mitään sen kummempaa sanomaa, mutta tulee silti sanoneeksi paljon enemmän ja paljon vaikuttavammin kuin moni muu, paljon suuremmalla budjetilla toteutettu lajitoverinsa. Häiriötekijä on osoitus siitä, että ainakin ammattilaisten käsissä uudet lähtökohdat ja riskialttiit ideat saadaan kurottua säväyttäväksi kokonaisuudeksi, jos halua ja uskallusta riittää.

Aleksi Salmenperän Häiriötekijä sai ensi-iltansa 11.9.2015. Rooleissa ovat Tommi Korpela, Lotta Kaihua, Eero Ritala, Pirjo Lonka, Elena Leeve, Elina Knihtilä ja Kari Hietalahti.