Emilia Kukkala katsoo kameraan hymyillen, taustalla harmaa seinä.

Yhteiskunta, YleinenKirjoittanut Emilia MännynväliKuvat Nauska

Pääkirjoitus: Naisselitystä miesnumerosta

Viiden varsin naispainotteisen lehden jälkeen oli aika tehdä miesspesiaali.

Lukuaika: 2 minuuttia

Pääkirjoitus: Naisselitystä miesnumerosta

PääkirjoitusPääkirjoitus

Voima on vuodesta 1999 ilmestynyt kulttuurilehti. Puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti nostaa esiin yhteiskunnallisia aiheita niin maailmalta kuin kotimaasta. Pääkirjoitukset ottavat kantaa ja johdattavat lukijat numeron pariin.

Pitelet käsissäsi Voiman kesäekstraa, mies-teemanumeroa. Se sai alkunsa havainnosta, että lehtemme sivuja ovat kansoittaneet enimmäkseen naiset ja olemme joutuneet kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että miehiäkin juttuihin löydetään. Onkin hyvin vaikea hahmottaa, miten journalismissa ongelma on yleensä päinvastainen. Viiden varsin naispainotteisen lehden jälkeen oli siis aika tehdä miesspesiaali.

Kun puhutaan erityisesti miehistä, puhutaan usein ongelmista, kuten syrjäytymisestä ja väkivallasta. Ongelmista, joita miehet kohtaavat ja joita he aiheuttavat itselleen, toisilleen ja muille. Ja totta tietysti on, että monet ongelmat ovat tyypillisiä miehille. Useampi kuin yhdeksän kymmenestä vangista on miehiä. Kolme neljäsosaa asunnottomista ja saman verran itsemurhan tehneistä on miehiä. Pojilla on tyttöjä enemmän vaikeuksia koulunkäynnissä. Ja mitä häirintään tulee, not all men but always men. Mutta on mieheys muutakin kuin ongelmia.

Liian usein on jäänyt sanomatta, ettei maskuliinisuudessa itsessään ole mitään myrkyllistä, kuten ei miehenä olemisessakaan.

Maskuliinisuudestakin on puhuttu viime vuosina lähinnä toksinen maskuliinisuus -käsitteen yhteydessä. Liian usein on jäänyt sanomatta, ettei maskuliinisuudessa itsessään ole mitään myrkyllistä, kuten ei miehenä olemisessakaan. Kumpaakaan ei pitäisi lähtökohtaisesti joutua häpeämään eikä pyytelemään anteeksi. Terve itsearvostus on paras pohja myös muiden kunnioittavalle kohtelulle.

Voima 5-6/2022 on mies-teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan Voiman vuositilausta hintaan 39€.

Samalla on tärkeää muistaa, ettei mies ole synonyymi maskuliiniselle sen enempää kuin nainen feminiiniselle. Siihen, mitä pidetään miehekkäänä ja mitä naisellisena, vaikuttaa paljon myös kulttuuri. Jo teollisen aikakauden miesihanne on toisenlainen kuin jälkiteollisen. Murrosvaiheet aiheuttavat osalle hämmennystä: on vaikeaa olla mies paikallaan, jos paikkaa ei tahdo löytyä. Ja jos maailma onkin rakennettu keskimäärin miehille, myös miehet ovat monista eri syistä hyvin eri asemissa keskenään.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Miesten ja mieheyden kirjo on huomattavasti laajempi kuin mitä polarisoitunut julkinen keskustelu tavoittaa. Tämäkin kesän tuplanumero on siitä vain pintaraapaisu. Me täällä Voimassa haluamme osaltamme laajentaa keskustelukenttää, jota ei ole syytä jättää yksin minkään laidan populisteille.