Hämeentie 48Kirjoittanut jukka vuorio

Mainossiat

Lukuaika: < 1 minuutti

Mainossiat

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jukka Vuorio

Sianlihateollisuus mainostaa, aktivistit vastamainostavat.

Kerroin jo kesäkuun alussa tekeillä olleesta pro-porsaanliha-aiheisesta sivustosta. Loppusyksystä tehomaatalouden lopputuotteesta, sianlihasta ja syömisen iloista kertova sivusto lopulta avattiin.

Possupedia.fi -sivusto on lihansyönnin menekinedistämisohjelman lippulaiva, jota maa- ja metsätalousministeriö on tukenut 257 000 eurolla.

Eläinaktivistien vastaukset lihakampanjaan syntyivät, kuten lähes aina, olemattomalla kengännauhabudjetilla. Sivuston avautuessa aktivistit pääsivät testaamaan esimerkiksi Possupedian oman hakumoottorin ominaisuuksia. Suosituimmat hakusanat päätyivät etusivun alalaitaan. Ensimmäisinä päivinä suosituimmat hakusanat olivat sorkkaliisa, marinoitu sorkkaliisa, eläinrääkkäys, tehotuotanto, emakot makuuhaavat, kääntymisen estävät häkit ja sikainfluenssa. Sen jälkeen hakumoottoriin tuli muutoksia, eivätkä haetuimmat sanat enää muuttuneet moneen päivään.

Aluksi sivulle sai myös jättää omia possureseptejään ilman ennakkosensuuria, mutta Puhdas omatunto -reseptin (kuva) ilmestyttyä sivustolle, otettiin käyttöön ennakkotarkistus.

Aktivisti ovat moittineet sivuston sisältämän ”terveystiedon” olevan kyseenalaista. Proteiinin lähteiksi sivustolla mainitaan porsaanliha, muu liha, kana ja kala. Runsaasti proteiinia sisältävät kasvikset, kuten erilaiset palkokasvit ja soijatuotteet ovat tyystin unohtuneet listalta. Samoin kalsiumista ja joistakin vitamiineista kerrottaessa kasvisten olemassaolo on jäänyt tekijöiden mielestä, mutta ihmekös tuo, eihän kasvispromosivustollakaan kerrottaisi lihan pluspuolista.

Possupedia-sivuston logossa on iloinen, piirretty ja tietysti elävä sika, jolla on päässään kokinhattu. En tiedä tulisiko kuvakieltä lukea niin, että kyseinen possu on innoissaan päästessään kokkaamaan lajitovereitaan, mutta en ole oikein osannut löytää kokkipossulle muutakaan selitystä.

Ymmärrän eläinaktivistien passiivis-aggressiivisen suhtautumisen sivustoa kohtaan monin paikoin. Ensinnäkin on tietenkin arveluttavaa, että yhteisiä varojamme on hassattu yli neljännesmiljoonan verran. Toiseksi, kyllähän se harmittaa, kun vuosikausia ilmaiseksi tehty työ eläinten oikeuksien puolesta kyseenalaistetaan tai ainakin ohitetaan ihan vain lihateollisuuden taloudellisen tilanteen korjaamiseksi. Sikateollisuudella kun menee huonosti, kuten kesäkuun kirjoituksestani selviää.

Possupedia on poikinut mainittujen vastatoimien lisäksi myös aktivistien kotikutoisia vastamainoksia. Niitä alla.