Hämeentie 48Kirjoittanut jukka vuorio

Syökää sikaa!

Lukuaika: < 1 minuutti

Syökää sikaa!

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jukka Vuorio

Porsaanlihan myynnin edistämiseksi luodaan trendikäs nettisivu. Yhteisillä varoilla.

Viime vuodet ovat olleet sikatiloille vaikeita. Juuri valmistuneen selvityksen mukaan vuonna 2008 porsastuotantotilojen kannattavuus heikentyi merkittävästi vuoden 2005 lukuihin verrattuna, vaikka jo silloin sikayrittäjän voitto oli negatiivinen. Yrittäjän tappiota aiheutui emakkoa kohden 211 euroa. Lihasikatiloilla tulos jäi samalle tasolle kuin vuonna 2007, eli tuotettua lihasikaa kohden aiheutui tappiota 4 euroa. Maataloustuet ovat alenemassa ja rehun hinta selvässä nousussa. Sikojen kannalta, joilla menee huonosti silloinkin kun sikayrittäjillä menee hyvin, uutiset tietänevät tulevaisuudessa yhä suurempia sikatiloja.

Suurempien sikatilojen sijaan olisi kiva juttu, jos sioilla olisi suuremmat tilat. Nykyisten eläinsuojeluvaatimusten mukaan katsotaan, että esimerkiksi 110-kiloisen sian elämän elämiseen riittää ihan hyvin yksi neliömetri. 150-kiloista sikaa kuljetettaessa tilaa ei tarvitse olla yhtä sikaa kohden edes puolta neliömetriä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sianlihaa pyritään lähitulevaisuudessa tuottamaan siis entistä tehokkaammin ja edullisemmin. Lihateollisuus panostaa myös sianlihan trendikkyyteen uudella hankkeella, jonka ytimessä tulee olemaan Päivänpossu.fi –sivusto. Se avataan vuoden 2009 aikana, ja sivuston tarkoituksena on esimerkiksi antaa ihmisille ”inspiroivia syitä kokeilla porsaanlihaa”. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä nämä inspiroivat syyt voisivat olla.

Porsaanlihatuotteiden tiedotus- ja menekinedistämisohjelmaa (päätuote Päivänpossu.fi) vetää Satafood Kehittämisyhdistys ry. Ihan omista taskuista lihateollisuuden ja sikayrittäjien ei tarvitse ohjelman kuluja kattaa, sillä maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt possunlihatuotteiden menekin edistämiseksi 257 000 euroa. Eurokakkua on mukana syömässä mainostoimisto Bob Helsinki, jonka vastuulle tiettävästi lankeaa tehtävä luoda porsaanlihan ympärille terveellinen, helppo ja maukas imago.

Verkkopalvelu Päivänpossun suunnitellaan sisältävän muun muassa vinkkivideoita lihakastikkeen valmistamiseksi. Kivat vinkkivideot alkavat arvatenkin siitä vaiheesta kun liha on jo nätisti viipaleena tai paloina lautasella. Jos kuitenkin haluaa nähdä porsaanlihan elinkaaren sikalasta alkaen, kannattaa tutustua Tehotuotanto.netin video- ja kuvamateriaaliin, joka on hankittu 60 suomalaiselta sikatilalta.