Yhteiskunta

Paluu sikatiloille

Lukuaika: < 1 minuutti

Paluu sikatiloille

Teksti Heidi Huhtala

Kaksi vuotta sitten aktivistien salaa kuvaamat videot suomalaisten tuotantoeläinten oloista kohahduttivat. Maatalousministeriö lupasi lisätä valvontaa. Nyt Tehotuotanto-kampanjan aktivistit palasivat kameroineen sikatiloille. Kuvat ovat karuja: mikään ei näytä muuttuneen. Artikkeli sisältää järkyttävää kuvamateriaalia.

Joukko aktivisteja kävi syys-marraskuun aikana kuvaamassa eläinten oloja yhteensä 30 suomalaisella sikatilalla. Valtio on juuri tukenut sianlihan markkinointia neljännesmiljoonalla, joten kansalla on oikeus tietää, kuinka Suomen siat voivat.

Kuvat tiloilta paljastavat julman todellisuuden: ahtaat ja likaiset olot, paiseita, ruhjeita, avohaavoja, makuuhaavoja, kuolleita ja puolikuolleita eläimiä muiden joukossa.

Salaa kuvatulle videolle on koostettu materiaalia sikojen vammoista eri tiloilla.

”Sika on tutkimusten mukaan älykkäämpi kuin koira. Kukaan ei hyväksyisi, jos koirat joutuisivat elämään tuollaisissa oloissa. Siat ovat sitä paitsi luonnostaan tosi siistejä. Monet siat elävät kauheiden liejukerrosten keskellä, kroonisessa kivussa ja stressissä. Sitä ei voi mitenkään hyväksyä”, Oikeutta Eläimille järjestön tiedottaja Anne Nieminen tuskailee.

Tutkimus liittyy kaksivuotiaaseen Tehotuotanto-kampanjaan. Vuosien 2006 ja 2007 aikana aktivistit kävivät kuvaamassa 21 suomalaisella broileritilalla, 60 sikalassa ja 20 kanalassa. Joulun 2007 alla julkistettu järkyttävä kuvamateriaali tuotantoeläinten oloista Suomessa aiheutti ison julkisen kohun.

”Ihmiset olivat järkyttyneitä ja tuomitsivat eläinten olot. Meihin otti yhteyttä sadoittain ihmisiä, jotka kertoivat alkaneensa kasvissyöjiksi ja miettimään ruoan tuotantoa uudelta kantilta”, Nieminen kertoo.

Valitettavasti tuotantoeläinten olot eivät ole parantuneet. Suomen eläinsuojelulain mukaan yhteiskarsinoissa pidettävälle 85-110 kg painavalle lihasialle on taattava vain 0,65 neliömetriä elintilaa. Yli 110 kg painavalle sialle taataan yksi neliömetri. Porsitushäkeissä olevat emakot elävät eristyksissä lajitovereistaan. Eläinsuojelulain mukaan häkin leveyden on oltava 85 senttimetriä. Tämä tarkoittaa, ettei emakko pysty edes kääntymään.

Anne Nieminen kertoo eläinlääkärien välinpitämättömyyden olevan yleistä. ”Eläinlääkärit ja sikatilalliset ovat usein ystäviä keskenään. Ei ole väliä, kuinka usein eläinlääkärit käyvät tarkistuskäynneillä, jos he katsovat eläinrääkkäystä läpi sormien.”

Materiaalia aktivistien kuvausmatkoilta julkaistaan sikatehtaat.fi-sivustolla. Fifi jatkaa aiheen käsittelyä.

Lue myös jutut Salakuvaus paljasti eläinsuojelutarkastusten tehottomuuden ja Sikatilojen kuvaaja esittäytyy.

  • 8.5.2011