YhteiskuntaKirjoittanut Hannele Huhtala

Tuotantosikojen helvetti: ei parannuksia

Lukuaika: < 1 minuutti

Tuotantosikojen helvetti: ei parannuksia

Teksti Hannele Huhtala

Sikatehtaat.fi-sivusto paljastaa tuoreita kuvia sikaloista. Kuvamateriaali on järkyttävää.

Kahdellatoista paikkakunnalla kuvattu materiaali sikaloissa on yhtä järkyttävää kuin aiemmin. Kuvamateriaali on kerätty kuuden viime kuukauden aikana Paimiosta, Mustasaaresta, Orivedeltä, Ylöjärveltä, Hämeenlinnasta, Sastamalasta, Padasjoelta, Urjalasta, Kalajoelta, Somerolta, Vehmaalta ja Punkalaitumelta. Osassa sikaloista vierailtiin useita kertoja, mutta eläinten oloissa ei ollut nähtävissä mainittavaa parannusta.

Kuvatut eläimet kärsivät muun muassa vatsatyristä, erilaisista paiseista, käytöshäiriöistä, lajikumppanien puremista, likaisuudesta ja ahtaudesta.

Sikaloissa lojuu kuolleita elämiä samoissa karsinoissa elävien kanssa. Vuonna 2011 kuvatussa sikalassa eräällä kuolleella sialla oli puhjennut tyrä, jonka aukosta muut karsinassa olevat siat söivät ilmeisesti kuolleen suolia.

”Aikaisemmilla kerroilla videot ovat herättäneet laajaa huomiota tiedotusvälineissä. Viranomaiset ja poliitikot ovat reagoineet ihmisten huoleen lupaamalla, että eläinten oloihin tiloilla tulisi muutos. Vuonna 2009 aktivistien julkaisemat kuvat osoittivat, että vuonna 2007 annetut lupaukset eivät olleet toteutuneet. Nyt kun uudet videot on julkaistu, on selvää ettei mikään ole vieläkään muuttunut”, yhdistyksestä kerrotaan.

Oikeutta Eläimille -aktiivit muistuttavat, että suurimmat ongelmat sikatiloilla eivät näy kuvissa. Luonnollisissa oloissa siat elävät tiiviissä perheyhteisöissä, tehden pesiä ja puolustaen omaa reviiriään. Tuotantolaitosten eläinmäärillä luontainen käyttäytyminen on mahdotonta. Eläimet ovatkin stressaantuneita ja aggressiivisia.

”Tästä syystä, kun julkaisemme kuvia ja videoita sikaloista, emme ole vaatimassa tiettyjä määriteltyjä eläinsuojeluparannuksia, joista poliitikot voisivat kerätä irtopisteitä. Sen sijaan haluamme esittää kysymyksen, joka koskee meitä yhteiskuntana ja jokaista meistä moraalisia päätöksiä tekevänä ihmisenä: millä oikeudella me kohtelemme eläimiä näin?” Oikeutta Eläimille -yhdistys kysyy.

Oikeutta Eläimille -yhdistys on julkaissut materiaalia sikaloista osoitteessa tehotuotanto.net vuonna 2007. Sikatehtaat.fi-sivustolla on julkaistu kuvia ja videoita sikaloista vuonna 2009. Nyt julkaistujen kuvien kanssa Oikeutta Eläimille on kuvannut yhteensä yli sadalla suomalaisella sikalalla.