AktivismiKirjoittanut Hannele Huhtala

Suomen turkiseläinten kurjat olot jälleen kuvissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomen turkiseläinten kurjat olot jälleen kuvissa

Teksti Hannele Huhtala

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisee uutta kuvamateriaalia suomalaisilta tiloilta. Turkiseläimillä on kasvuhäiriöitä ja katkenneita raajoja. Elävien eläinten vieressä makaa kuolleita raatoja. Kuvamateriaali jutun yhteydessä on järkyttävää.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisee tänään keskiviikkona 12. kesäkuuta uutta materiaalia suomalaisilta turkistarhoilta. Ennen julkaisematon materiaali on kuvattu vuosien 2011–2012 aikana. Vuonna 2011 kuvattiin kolmellatoista tilalla, joista yhdelletoista palattiin myös vuonna 2012.

Järjestön mukaan yleisin havaittu ongelma olivat naalien silmätulehdukset, joita esiintyi kaikilla naalitarhoilla. Lähes kaikilla tarhoilla eläimillä oli vakavia jalkojen kasvuhäiriöitä ja katkenneita raajoja. Samoin lähes kaikilla tiloilla eläimillä oli avohaavoja.

Vuonna 2012 kolmanneksella tutkituista tarhoista häkeistä löytyi kuolleita eläimiä elävien joukosta.

Keskiviikkona päivällä Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto syytti Oikeutta eläimille -järjestöä penikkataudin levittämisestä kuvauskeikkojen yhteydessä.

”Eviran mukaan penikkatautia on havaittu Suomessa yhdellä eteläpohjalaisella minkkitarhalla. Julkaisemaamme materiaaliin ei sisälly yhtään minkkitarhaa Etelä-Pohjanmaalta. Kuvaajat eivät siis ole voineet levittää penikkatautia”, Oikeutta eläimille -järjestöstä vastataan.

”Kuvauksissa on myös käytetty asianmukaisia suojavarusteita.”

Suomalaisesta turkistarhauksesta on keskusteltu viime aikoina myös ensimmäisen kansalaisaloitteen tiimoilta. Noin 70 000 allekirjoitusta kerännyt Turkistarhaton Suomi -aloite vaati turkistarhauksen kieltämistä elinkeinona Suomessa kokonaan.

Tiistaina 11. kesäkuuta Maa- ja metsätalousvaliokunta tiedotti, ettei se puolla aloitetta turkistarhauksen lopettamisesta. Päätös ei ollut yksimielinen.

Seuraavaksi kansalaisaloitetta käsitellään eduskunnan täysistunnossa. Käsittely tapahtuu kaksivaiheisesti siten, että aloitteen lopullisesta hyväksymisestä tai hylkäämisestä äänestetään todennäköisesti ensi viikolla.

Katso Oikeutta eläimille -järjestön kampanjavideo ”Vaadi turkistarhauksen kieltämistä” täältä.

Turkistarhaamisesta on kirjoitettu Fifissä aiemmin. Lue esimerkiksi artikkelit Alankomaat kieltää minkkitarhauksen, Lumikki häkissä & Työllistääkö turkis?.