YhteiskuntaKirjoittanut Hannele Huhtala

Kuvapaljastuksia myös Tanskan turkistarhoilta

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuvapaljastuksia myös Tanskan turkistarhoilta

Teksti Hannele Huhtala

Eläinoikeusjärjestö Anima on paljastanut kuvia 27 turkistarhalta Tanskassa. Kaikilta tarhoilta löytyi vammautuneita eläimiä, joilla oli silmä- ja ientulehduksia tai pahoin tulehtuneita haavoja, kuolleita eläimiä häkeissä ja kaluttuja ruumiinosia.

“On skandaali, että näin laajaa eläinten kaltoinkohtelua edelleen tapahtuu. Poliitikkojen olisi jo aika herätä”, Animan edustaja Thorbjørn Schiønning sanoo.

“Minkit ovat aktiivisia petoeläimiä, joiden häkissä pitämisestä väistämättä seuraa esimerkiksi puremahaavoja. Ongelma on ratkaistavissa ainoastaan tarhauksen kieltämisellä.”

Tanskassa tehtiin edellinen paljastus puolitoista vuotta sitten (Rajuja kuvia Tanskan minkkitarhoilta). Niiden jälkeen paikalliset viranomaiset tarkastivat kaikki maan 1 500 tarhaa. Huomautettavaa löytyi vain muutamalta tarhalta. Tanskalainen turkistukku Kopenhagen Fur on omassa selvityksessään laskenut vuonna 2010 tehtyjen viranomaistarkastuksen pohjalta, että vahingoittuneita eläimiä olisi joka neljännessä tarhassa.

Eläinoikeusaktivistit kuvasivat samoja tarhoja ja löysivät 60-kertaisen määrän vammautuneita eläimiä. Tutkittaessa nyt kuvattuja 27 tarhaa, löytyi keskimäärin 15 vahingoittunutta eläintä per tarha. Kaiken kaikkiaan löytyi yli 400 haavaista tai kuollutta eläintä.

Suurin osa haavoista oli niin vakavia että eläimet olisi tullut lopettaa tai siirtää yksin häkkeihin. Animan mukaan tarhoista yli puolella oli kuolleita eläimiä häkeissä ja osassa raatoja löytyi heitettynä tarha-alueelle.

Oikeutta Eläimille -yhdistys paljasti viime viikolla kuvia Suomen turkistarhoilta. Vammautuneita ja kärsiviä eläimiä löytyi Turkistuottajien liittojen puheenjohtajienkin tiloilta. Eläinsuojelujärjestöt vaativat turkistarhauksen lopettamista Suomessakin.

Kettujen tarhaaminen on Tanskassa jo kielletty, mutta esimerkiksi minkkien tarhaaminen on sallittua.