YhteiskuntaKirjoittanut Hannele Huhtala

Eläinrääkkäystä Norjan turkistarhoilla

Lukuaika: < 1 minuutti

Eläinrääkkäystä Norjan turkistarhoilla

Teksti Hannele Huhtala

Norjalaisilla turkistarhoilla kuvastuista videoista paljastuu säännönmukaista eläinrääkkäystä. Eläinoikeusjärjestö Nettverk for dyrs frihet on kuvannut eläinten oloja sadalla turkistarhalla eri puolilla maata. Eläimillä oli katkenneita jalkoja, avohaavoja, paiseita, puuttuvia ja tulehtuneita korvia sekä erilaisia tulehduksia.

Norjalaisaktivistien mukaan jokainen kuvattu turkistarha rikkoi lakia. Kaikista tarhoista on tehty ilmoitukset poliisille ja eläinsuojeluviranomaisille. Järjestö vaatii tarhojen sulkemista. Kaikki materiaali on kuvattu vuoden 2008 aikana.

”Kuvat Norjan turkistarhoilta osoittavat totaalista piittaamattomuutta eläinten hyvinvoinnista”, Minna Mattila Oikeutta Eläimille -yhdistyksestä sanoo. Turkistuottajat väittävät, että Pohjoismaiden turkistarhoilla eläimiä kohdellaan hyvin ja että eläinsuojelulait ovat huippuluokkaa.

Animalian mukaan suomalaiset ja norjalaiset turkistuottajat ovat kiinteästi kytköksissä toisiinsa yhteisen tuotemerkkinsä kautta. Norjasta toimitetaan turkiksia suomalais-norjalaisen Saga Furs -tuotemerkin turkkeihin.

Saga pyrkii maailmalla erottautumaan korkeatasoisena ja eettisenä eläinten hyvinvoinnin takaavana laatubrändinä, jonka turkikset tuotetaan tiloilla, jotka noudattavat korkeita eläinten hyvinvointistandardeja. Tosiasiassa turkikset merkitään niiden käyttölaadun perusteella.

”Turkiseläinten pitoon liittyy aina merkittäviä eläinten hyvinvointiongelmia. On valheellista väittää muuta. Tämä on ymmärretty jo useissa muissa maissa, joissa alan harjoittaminen suomalaisten ja norjalaisten standardien mukaan on kielletty lailla. Turkiseläinten pito tulisi kieltää myös Suomessa”, Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli toteaa.

Oikeutta Eläimille -yhdistys järjestää perjantaina 14.11. tempauksen Helsingissä kiinnittääkseen huomiota Norjan tarhauskampanjaan. Yhdistys järjestää toimintaa ja näyttää videomateriaalia sekä jakaa tietoa turkistarhauksesta kello 12 Kolmen sepän patsaalla. Lisäksi yhdistys järjestää mielenosoituksen Norjan suurlähetystöllä, Rehbinderintie 17, kello 14.

Oikeutta eläimille -järjestö tiedotti joulukuussa 2008 Suomessa tehdyistä kuvauksista kanaloihin ja sikaloihin. Aiheesta julkaistiin Voimassa 10/2007 artikkeli Terveisiä kinkkujen keskitysleiriltä.