Hämeentie 48Kirjoittanut Hanna Nikkanen

AC/DC, älä taas aloita lamaa

Lukuaika: < 1 minuutti

AC/DC, älä taas aloita lamaa

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Hanna Nikkanen

Taantuma uhkaa. AC/DC on taas listoilla. Sattumaa?

Timo Kalevi Forss anelee rockyhtye AC/DC:tä pysymään aina samana. Brittilehti Guardianin mukaan itseään toistavat kouluasuiset rokkiäijät Australiasta kuitenkin muodostavat uhkan taloutemme hyvinvoinnille. Tai ainakin luotettavan lamaindikaattorin.

AC/CD on noussut Britanniassa listaykköseksi kolme kertaa, aina syvän laman kynnyksellä. Laman loputtua britit ovat poikkeuksetta hylänneet yhtyeen jonnekin tajunnan takamaille odottamaan seuraavaa taantumaa. Sama aaltoliike on – näppituntumalla – pätenyt Suomessakin.

mainos

Yhtyeen lamavetovoiman salaisuus on yksinkertainen, Guardian esittää: ”rockmusiikki ei ole koskaan luonut toista yhtä mutkatonta ja luotettavaa yhtyettä”. Ja mutkattomia ja luotettavia asioitahan sitä kriisin keskellä kaivataan.

Vai onko taustalla jotain synkempää? Luoko AC/DC:n menestys talouskriisejä?

1973: AC/DC perustetaan Sydneyssä. Öljyn hinnan nelinkertaistanut öljykriisi alkaa.

1980: AC/DC julkaisee läpimurtoalbuminsa Back In Black. Inflaatio Britanniassa nousee 20 prosenttiin ja työttömyysaste kolkuttelee ennätyslukemia.

1990: AC/DC tekee menestyksekkään paluun The Razor’s Egdellä. Koko Eurooppa on syöksymässä lamaan.

2008: Black Ice nousee listojen kärkeen. Lama uhkaa koko maailmaa.