ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Tylsyys vaivaa japanilaisen Hirokazu Kore-edan elokuvaa Fabiennen muistelmat

Lukuaika: < 1 minuutti

Tylsyys vaivaa japanilaisen Hirokazu Kore-edan elokuvaa Fabiennen muistelmat

Fabiennen muistelmat

Hirokazu Kore-eda

Ensi-ilta 3.1.2020

☆☆☆

Pääosien komea tähtikavalkadi Catherine -Deneuve, Juliette Binoche ja Ethan Hawke tekee taitavaa työtä. Deneuve on tyylikäs itsekkäänä, ikääntyvänä elokuvatähtenä ja etäisenä äitinä. Binoche rakentaa tyttärestä myötätuntoisen ja ujon hahmon, joka loppua kohden rohkaistuu ottamaan ohjakset. Hawken sympaattinen vävypoika kieltäytyy tekemästä tyttärensä kasvatuksessa samoja virheitä kuin vaimon lapsuuteen on kuulunut.

Japanilaisen Kore-edan Shoplifters – Perhe-salaisuuksia oli helmi, joka voitti Cannesin Kultaisen palmun. Fabiennen muistelmat on dialogia pursuva kamarinäytelmä, jonka elokuva elokuvassa -rakenne on paikoin tylsä ja itsestäänselvyyksiä alleviivaava.

Alkuteos on nimeltään La vérité, totuus. Se vihjaa näyttelijä-äidin ja käsikirjoittaja-tyttären tapoihin esittää roolia ja sepittää tarinoita. Joskus rakkaus vaatii totuutta, mutta ehkei kukaan muista mikä on totuus.

Tähden säilömän mekon voisi tulkita vihjaavan Jeanne Moreauhun Kamarineidon päivä-kirjassa. Elokuvan tuntuu sanovan, että Moreau on ollut piikki Deneuven lihassa. Tai ainakin siten tässä woodyallenmaiseen höpinään saisi rajusti enemmän järkeä ja voimaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.