ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

The Irishman valottaa USA:n korruptioverkkoja joihin ovat sotkeutuneet niin politiikan ylin johto, ay-väki kuin mafiakin

Lukuaika: < 1 minuutti

The Irishman valottaa USA:n korruptioverkkoja joihin ovat sotkeutuneet niin politiikan ylin johto, ay-väki kuin mafiakin

The Irishman

Martin Scorsese

Nähtävillä Netflixissä.

☆☆☆

Niin kuin rikollinen palaa aina rikospaikalle, Martin Scorsese tuntuu palaavan mafiatunnelmiinsa. Jotain Mestarit kiertueella -makua on tosin siinä että 77-vuotias ohjaaja on pyytänyt keikalle mukaan Robert De Niron, 76. Joe Pescin, 76, Al Pacinon 79 ja Harvey Keitelin, 80.  

Vaikka ensimmäisestä kamera-ajosta alkaen elokuvan kulkee hyvin, kolmen ja puolen tunnin kestossa on välillä turhan makustelun tuntua. 

De Niro esittää Korean sodan käynyttä rekkakuskia, joka päätyy mafian palkkamurhaajaaksi. Vanhojen perusasetelmien kertaamisen ohella elokuva kertoo oman versionsa siitä, mitä vuonna 1975 kadonneelle ja mafiayhteyksistään tunnetulle kuljetusalan ay-johtaja Jimmy Hoffalle kävi. Samalla valotetaan tuon ajan amerikkalaisen yhteiskunnan väkivaltaa kaihtamattomia korruptioverkostoja, joissa Kennedyt ja muu poliitikan ylin johto, ay-väki ja mafia pelasivat kaikki ristiin omia pelejään. 

Mafian vääristyneiden kunniakäsitysten ohella vanhenemisen ja katumuksen teemoja sivuavan elokuvan ydinlause kuuluu: ”Jos he kykenivät murhaamaan presidentin, miksi he eivät voisi tehdä sitä myös ay-johtajalle.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.