Sarjakuva-albumien kannet.

SarjakuvaKirjoittanut Jari Tamminen

Sarjakuvateos Charleyn sota kuvaa sodan absoluuttista kauheutta

Lukuaika: 2 minuuttia

Sarjakuvateos Charleyn sota kuvaa sodan absoluuttista kauheutta

Sarjakuva-albumien kannet.Taide epäonnistuu usein sodan kauheuden kuvaamisessa. Silloinkin, kun tarkoitus on kuvata sodan sattumanvaraisuutta ja hulluutta, teos usein kuvaa sitä, kuinka yksilö voi sodan keskellä ylittää itsensä ja nousta sankaruuteen. 

Aina ei onnistunutkaan kuvaus riitä. Työväenkirjailija Väinö Linna vihasi sotaa ja kirjoitti Tuntemattoman sotilaan sodan mielettömyydestä, mutta vuosikymmenten saatossa teos kuitenkin kanonisoitui kuvaukseksi suomalaisten periksiantamattomuudesta, jota yritysjohtajat ja niin sanotut kansallismieliset tahot ovat tavanneet otsansa hiessä.

Brittiläisen Pat Millsin käsikirjoittama ja Joe Colquhounin kuvittama sarjakuvateos Charleyn sota ilmestyi alunperin jatkosarjana Battle Action -lehdessä vuosina 1979–85. Tarina kuvaa alaikäisenä värväytyneen Charley Bournen matkaa läpi ensimmäisen maailmansodan. Sankarillisuutta Charleyn sodassa ei juurikaan nähdä, lähinnä säkä määrää sen, kuka sodasta selviää ja kuka ei.

Millsin kerronta pysyy tiukasti yksilön tasolla, eikä sodan syitä avata. Iso kuva ei kosketa juoksuhaudassa mutaa lapioivaa ja ammuksia, kranaatteja ja pistimiä väistelevää rivisotilasta. Näkymättömiin jäävää maailmaa edustavat upseerit näyttäytyvät etäisinä ja ylimielisinä. Millsin voimakas luokkatietoisuus näkyykin siinä, kuinka brittien ja saksalaisten vihollisuuden ohella myös miehistön ja upseeriston väliset jännitteet nousevat esiin. Rintamalinjan molemmilla puolilla aatelistoa ja ylempää luokkaa edustavat upseerit elävät tyystin erilaisessa todellisuudessa kuin miehistönsä. 

Mills onnistuu siinä, missä niin moni sotaa kuvannut taiteilija on epäonnistunut: hänen sodasta luomassaan kuvassa ei ole tippaakaan romantiikkaa tai sellaista ylväyttä, joka saattaisi kannustaa näkemään sodan minään muuna kuin kauhistuksena ja turhuutena.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Yhdessä kohdassa tekijät ovat tässä sodan banaalin kauheuden kuvauksessa epäonnistuneet. Suomennetussa laitoksessa on mukana kuvia alkuperäisen Battle Action -sarjakuvan kansista, joiden mainostekstit lupaavat jänniä seikkailuja ja vauhdikasta menoa tavalla, joka poikkeaa itse sarjakuvan kerronnasta dramaattisesti. Outo valinta voidaan tulkita mainontaan erottamattomasti kuuluvaksi liioitteluksi, toimikoon se muistutuksena siitä, että mainokset valehtelevat.

Pat Millsin käsikirjoittamia sarjakuvia on julkaistu aiemminkin Suomessa. Hän oli mukana käsikirjoittaja John Wagnerin ja kuvittaja Carlos Ezquerran kanssa kehittämässä sekä käsikirjoittamassa Judge Dredd -sarjakuvaa, joka on kriittinen allegoria fasismista, kulutuskulttuurista ja omasta yhteiskunnastamme.

Suomessa on saatu lukea 1990-luvulla myös Millsin Marshal Law -tarinaa, joissa fasistinen väkivaltakoneisto kuvataan maailmassa, jossa supersankarit ovat melko kahjoja. Suomeksi on julkaistu Nemesis The Warlock -sarjaa, jossa puolestaan kuvataan kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvaa pitkin Linnunrataa laajentunutta, fundamentalistisen uskonnon ja rasismin ajamaa imperiumia. 

Millsin tarinoita yhdistää auktoriteettien ja voimapolitiikan kammoksunta sekä liioiteltu huumori, joka pääsee parhaiten valloille fantasiamaailmoissa. Huumorin vähäisyys oikeasta sodasta kertovassa Charleyn sodassa on ymmärrettävää, mutta Millsin muussa tuotannossa huumori pehmittää järkyttävää väkivaltaisuutta, joka on harkittua, vaikka tekijä ilmiselvästi kammoksuu väkivaltaan turvautuvaa valtiota.

Charlien sotaa tehdessä Mills ja kuvittaja Colquhoun tekivät laajaa taustatutkimusta. Lopputulos on fiktiivinen, mutta realistinen kuvaus totaalisesta sodasta. Colquhounin piirroksista monet ovatkin lähes tai täysin suoria kopioita sodassa otetuista valokuvista.

On riipaisevaa lukea kuvausta eurooppalaisesta asemasodasta samaan aikaan, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu ja jälleen kerran sotilaat kuolevat taisteluhautoihin. Jos useampi ihminen lukisi Charleyn sodan kaltaisia teoksia, kenties meillä olisi vähemmän sotia. Harmillisesti nykyäänkin sotia käynnistävät välttyvät itse niiden läpi rämpimiseltä.

Pat Mills & Joe Colquhoun: Charleyn sota 1-3
328 + 336 + 376 sivua. Zum Teufel & Kvaak Kirja 2023
Suom. Vesa Heino ja Sauli Santikko

OIKAISU 28.11.2024 klo 13.07: Korjattu Judge Dredd -sarjakuvan tekijöitä. Marshal Law’ta on ilmestynyt suomeksi vain yksi numero.