ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Tie sydämeen kulkee keittiön kautta Anh Hùng Trânin elokuvassa

Juliette Binoche ja Benoit Magimel palvovat ruokaa ja toisiaan kepeässä ranskalaiselokuvassa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Tie sydämeen kulkee keittiön kautta Anh Hùng Trânin elokuvassa

Tie sydämeen

Anh Hùng Trân

★★★

Elokuvan pitkä alkukohtaus näyttää, miten ihana kodinhengetär, taloudenhoitaja ja pääkokki Eugenié (Juliette Binoche) valmistaa yhdessä isäntänsä Dodinin (Benoît Magimel) kanssa monenlaista ruokalajia. Ruoanlaitto alkaa kasvimaalta, josta on valittava oikeanlaiset vihannekset. Eugenié työntää kätensä multaan ja nuuhkii kaalia kuin rakastettuaan. Eläimen teurastus on sen sijaan alun paistin valmistuksesta kumma kyllä jäänyt pois.

Binochen ja Magimelin 1800-luvun rakastavaisten suhde on kehittynyt yhtä lailla alakerran jättiläiskeittiössä kuin yläkerran pienessä makuukamarissa. Suhtautuminen ruokaan mittaa sivistystä: Paikalle pärähtävä Euraasian prinssi kutsuu Dodinin tuntikausien illallisille, joilla tarjoillaan liikaa ruokaa. Dodin tarjoaa vuorostaan vain lihapataa alku- ja jälkiruokineen, eikä elämykseen hänen mielestään tarvita muuta.

Vaikka la Binoche on ranskalaisen elokuvan kirkkain tähti, tässä teoksessa loistaa Magimel, humoristinen ja lämmin linnanherra, joka katsoo hellästi ja kunnioittavasti Binochea, tosielämässä tyttärensä äitiä.

Jos katsoja on innostunut kokkaamisesta tai ranskalaisesta keittiöstä, tämä elokuva lienee onnen täyttymys. Kun gastronomiset hienoudet eivät ole kiinnostuksen kohteita, kaksituntinen on unettavaa piinaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.