ElokuvaKirjoittanut Jari Tamminen

Traumoja käsittelevä Titane yhdistää fantasian ja scifin elementtejä maagiseen realismiin

Ahdistaviakin ajatuksia on usein hyvä kohdata. Titanen kaltainen elokuva saattaa olla mainio työkalu siihen tarkoitukseen.

Lukuaika: < 1 minuutti

Traumoja käsittelevä Titane yhdistää fantasian ja scifin elementtejä maagiseen realismiin

Julia Ducournau: Titane

Elokuvateattereissa nyt

★★★★★

Kohtaus: Tyttö päristelee huuliaan takapenkillä. Autoa ajava isä vääntää radiota kovemmalle. Tyttö potkii kuljettajan penkin selkänojaa ja avaa turvavyönsä, isä kääntyy vihaisena. Auto törmää betoniesteeseen, ulkoa kuvatun auton takaikkunassa näkyy verinen iskemä.

Kohtaus: Alexian päähän asennetaan sairaalassa titaanilevy. Sairaalan ulkopuolella hän halaa ja silittää isänsä autoa, jolla kolari ajettiin.

Kohtaus: Aikuiseksi kasvanut Alexia strippaa Cadillacin konepellillä. Ympärillä on himokkaita mieskatsojia ja toisia autoja, joiden päällä strippaavat toiset naiset. Alexia päätyy seksiaktiin autonsa kanssa.

Titane on elokuva traumoista, niiden kohtaamisesta sekä niiden heijastumisesta ja siirtymisestä toisiin. Vaikka elokuvan ensiminuuttien kuvauksesta saattaisi kuvitella teoksen lähestymistavan suoraviivaiseksi, käsikirjoittaja-ohjaaja Julia Ducournaulla on lukuisia ässiä hihassaan. Teos on fantasian ja scifin elementtejä maagiseen realismiin yhdistävä kyyti, jossa henkilöhahmot ovat karikatyyrimäisiä, ja joka pääsee yllättämään kerta toisensa jälkeen. Seksi kohtaa kuoleman, vanhemmuus kohtaa lapsuuden, kauneus rujouden. 

Seksuaalisuuden ilmentymät Titanessa ovat pääosin ahdistavia ja tuo ahdistavuus kumpuaa monista suunnista, eikä oikein kukaan jää vaille osaansa. Tämä huomioiden elokuvan yhteyteen voisi liittää lähinnä kaikki mahdolliset sisältövaroitukset. Toisaalta ahdistaviakin ajatuksia on usein hyvä kohdata, ja Titanen kaltainen elokuva saattaa olla mainio työkalu siihen tarkoitukseen. Muista kuitenkin kiinnittää turvavyösi.

Henkilö seisoo parkkihallissa, tuijottaa liekkejä.
Pääosaa näyttelee Agathe Rousselle.