Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Maalis-huhtikuun TV-tärpit

Lukuaika: 2 minuuttia

Maalis-huhtikuun TV-tärpit

14.3. alkaen YLE TV1 : Valta Yle Areena: Valta, 2. tuotantokausi (Norja, 2021)

Johan FastinginKristin Gruen ja Silje Storsteinin kirjoittamassa ja Yngvild Sve Flikkenin ohjaamassa satiirisessa ja muodoltaan paikoin hulvattoman surrealistiseksi karkailevassa televisiosarjassa kuvataan Norjan entisen pääministerin Gro Harlem Brundtlandin seikkailuja vallan linnakkeissa 1980- ja 1990-lukujen pohjoismaisten kulttuurimurrosten keskellä. Toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapetille nousevat saamelaisten oikeudet.

Yle Areena: Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit (Suomi 2023)

Tuula Viitaniemen ohjaamassa kuusiosaisessa sarjassa käsitellään sitä, miten hyväksyttävyyden erilaisia rajoja ovat koetelleet muun muassa Iiu Susirajan kehollinen taide,  Elisabeth Ohlsonin queer-valokuvat Jeesuksesta, Jani Leinosen ristille ripustettu Ronald McDonald, Carolina Falkholtin maalaamat jättipenikset ja -vaginat, Kansallisteatterin teatteriversio Pedro Almodóvarin Kaikki äidistäni -elokuvasta ja Kiasman näyttely, jossa twerkattiin feikkisaamenpuvussa.

26.3. MTV Sub: Bensaa suonissa (Suomi 1970)

Rauli Badding Somerjoen klassikkokappale siivittää Risto Jarvan rallimaailmaan sijoittuvaa kolmoisdraamaa, joka on samalla tutkielma autofetisismistä ja sisältää aikaansa edellä olevan manifestin autoilun ympäristöhaitoista.

19.3. TV5: The Souvenir  (Iso-Britannia, USA 2019)

Joanna Hoggin omaleimainen ja autofiktiivisyydessään raastavan vahva elokuva kuvaa nuoren elokuvaopiskelijan suhdetta manipulatiivisen karismaattiseen mieheen, jonka persoonallisuushäiriöt ja huumeongelmat paljastuvat vasta läheisriippuvuuden edistyessä.

mainos

Netflix: Triangle of Sadness (Ruotsi, Saksa, Ranska, Britannia 2022)

Ruben Östlundin nerokas luokka-analyysi on kuin hirtehinen synteesi televisiosarjoista The White Lotus (2021) ja M/S Romantic (2020) sekä Luis Buñuelin elokuvasta Porvariston hillitty charmi (1972). Öykkäröinnin ja ällöttävän merisairastelun siivittämällä luksusristelyllä toisiinsa törmäilevät venäläiset uusrikkaat, asekaupalla rikastuneet porvarit,  äkkivarakkaat influensserit, suomalainen it-miljonääri sekä nöyristelyn teatteriin koulittu palveluhenkilökunta ja kannen alla raatavat sinikaulustyöläiset.