Saamenpukuisen henkilön niska kuvan etualalla, taustalla luontoa ja mielenosoittajia ja kyltti

Kuva: Anssi Kömi / Eatnameamet

Alkuperäiskansat, ElokuvaKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Anssi Kömi / Eatnameamet

Saamelaisaktivistit kertovat omalla äidinkielellään poliittisista pyrkimyksistään ja tunnoistaan

Suvi Westin ohjaamassa Eatnameamet-dokumenttielokuvassa saamelaisten kohtalo rinnastetaan alkuperäiskansoja kehitysmaissa jyränneeseen siirtomaakolonialismiin.

Lukuaika: < 1 minuutti

Saamelaisaktivistit kertovat omalla äidinkielellään poliittisista pyrkimyksistään ja tunnoistaan

Kuva: Anssi Kömi / Eatnameamet

Eatnameamet - Hiljainen taistelumme

Suvi West

Märät säpikkäät -komediasarjasta ja monista aikaisemmista saamelaisuutta käsittelevistä dokumenteistaan tunnettu Suvi West on tehnyt manifestimaisen elokuvan, jossa saamelaisten kohtalo rinnastetaan alkuperäiskansoja kehitysmaissa jyränneeseen siirtomaakolonialismiin.  Valtionhallinto ja valtakulttuuri ovat koko historiansa ajan pyrkineet sulauttamaan saamelaisuuden osaksi suomalaisuutta. Tässä välineenä on käytetty niin suoraa alistamista kuin ohjattua koulutuspolitiikkaa, rasistista antropologiaa ja lappimytologian hyödyntämistä suomikuvan kiillottamisessa tai huumoriviihteessä.

Sodankylässä sijaitseva Kevitsan kupari- ja nikkelikaivos. Kuva Anssi Kömi / Eatnameamet.

Arkensa keskellä kuvatut saamelaisaktivistit kertovat omalla äidinkielellään sekä poliittisista pyrkimyksistään että asian äärellä herkistyneistä tunnoistaan. Oman kielen ylläpitämisen tärkeyden ohella käsittelyksi tulevat ikiaikaiset oikeudet maahan ja luonnon hyödyntämiseen.  Ajankohtaisista poliittisista aiheista sivutaan kaivosyhtiöiden aiheuttamia vahinkoja, poromaiden avohakkuita ja kiistaa jäämeren radan rakentamisesta. Poliittisen päätöksenteon skaala ulottuu paikallispolitiikasta valtakunnan politiikkaan, EU:hun ja aina YK:n tasolle asti.

Ansaittua huomiota saavat myös esimerkiksi saamelaisten pukuihin ja tapoihin liittyvä kulttuurinen omiminen ja yhteiskunnassa lisääntyvä avoin rasismi. Taiteellisen ja teknisen virittelyn sijaan dokumentin voima nousee oikeutetusta ja perustellusta loukatun alkuperäiskansan näkökulmasta.

Suvi West: Eatnameamet – Hiljainen taistelumme
Ensi-ilta 12.3.2021 (tai sitten kun koronarajoitukset sen sallivat)

mainos

Lue myös Jari Tammisen kirjoittama teksti elokuvasta Häiriköt-päämajan sivuilta.