Riz Ahmed: Sound of metal

ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Sound of Metal kertoo kuuroutuvasta rumpalista, jonka on opittava elämään vammansa kanssa

Dokumenttia muistuttavassa fiktioelokuvassa metallibändin rumpalin ja tämän tyttöystävän elämä mullistuu. Muusikko kuuroutuu. Tärkeän aistin myötä hän on menettämäisillään itsekontrollinsa ja kykynsä taistella.

Lukuaika: < 1 minuutti

Sound of Metal kertoo kuuroutuvasta rumpalista, jonka on opittava elämään vammansa kanssa

Sound of Metal

Darius Marder

☆☆☆☆

Darius Marder ohjasi elokuvan kronologisesti, eli kohtaukset on tallennettu siinä järjestyksessä kuin ne teoksessa tapahtuvat. Päähenkilöitä seuraava käsivarakamera heiluu välillä niin, että katsoja tajuaa ikään kuin dokumentaarisen kameran läsnäolon. Esittämänsä Rubenin tavoin näyttelijä Riz Ahmed oppi soittamaan rumpuja ja opetteli viittomakielenkin. Kuten Rubenin opettaja Joe, tätä esittävä Paul Raci on viittomakielen tulkki ja Vietnam-veteraani.

Sound of Metal kertoo muusikosta, jonka on opittava elämään uuden vammansa kanssa. On opeteltava tajuamaan, että kuurous on pikemminkin ihmisen piirre, jopa jonkinlainen lahja.

Rubenin ja tämän herkän tyttöystävän Loun (Olivia Cooke) elämä on taistelua ulos vanhoista hylkäämisen kokemuksista, kipuilua ja kapinaa yhteiskunnan marginaaleissa. Tappavan vaaralliset huumeet ovat onneksi jääneet pois. Niiden tilalle on tullut raskas metalli. Öiset villit klubit antavat elämälle suunnan, ja raastava melu tuo päänsisäistä rauhaa. Kunnes Rubenin kuulo alkaa kadota.

Sound of Metal tutkii mitä ihminen on:  Aistiensa ja kykyjensä summa? Onko pään sisällä isompiakin voimia, kuin ne joita itse kukin haluaa vaientaa? Onko itsensä hyväksyminen passiivista ajattelua vai opeteltava, vahva teko?

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Asiat, joiden mukaan ihmistä arvotetaan hyväksi tai huonoksi, eivät saa olla kiinni aisteista, vaan voimasta ja tahdosta toteuttaa itseään.