ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Puolalaisen ohjaajakonkarin Jerzy Skolimowskin uudessa elokuvassa hellyyttävä sirkusaasi todistaa ihmisten ja eläinten kaltoinkohtelua

Lukuaika: < 1 minuutti

Puolalaisen ohjaajakonkarin Jerzy Skolimowskin uudessa elokuvassa hellyyttävä sirkusaasi todistaa ihmisten ja eläinten kaltoinkohtelua

EO

Jerzy Skolimowski

★★★★

Puolalainen Jerzy Skolimowski on 84-vuotias elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Ennen kuin aloitti työskentelyn lännessä 1970-luvulla, hän ehti tehdä ranskalaisen uuden aallon henkisiä kapinallisia elokuvia ja osallistua Roman Polańskin ja Andrzej Wajdan käsikirjoitustiimeihin. Hänen elokuviaan ovat esimerkiksi työluvattomia puolalaisia duunareita Britanniassa kuvannut Kuutamokeikka (1982) ja Venetsiassa palkittu Majakkalaiva (1985).

Cannesissa palkittu EO on ajoittain surrealistisesti sävytetty kertomus hellyttävästä sirkusaasista, joka ikävien ihmisten toimesta ajautuu Puolan maaseudun kautta Italiaan. Jack Londonin Valkohampaan hengessä aasiparkaa retuutetaan muun muassa turkistarhalle, jalkapallohuligaanien hakattavaksi ja pitkälle teuraskuljetukselle.

EO:ssa on keinotekoisuuden makua, mutta samalla sen hallitussa kömpelyydessä voi havaita konkarin esteettistä omaleimaisuutta. Samalla kun ihmisten maailma ei  aasin silmin peilattuna tunnu eläinten erilaisia vankiloita vapaammalta, elokuva kääntyy manifestiksi niin eläinten kuin ihmisten paremman kohtelun puolesta.

Ensi-ilta 14.04.2023.
Elokuva on nähtävissä R&A Spring Break -elokuvafestivaalilla 12.–16.4.2023.

mainos