TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Huhtikuun TV-tarjonnassa uutta ja vanhaa kotimaista sekä uuden aallon ranskalaista elokuvaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Huhtikuun TV-tarjonnassa uutta ja vanhaa kotimaista sekä uuden aallon ranskalaista elokuvaa

Ompelijatar

Ville Suhosen dokumenttielokuva kertoo 1930-luvulla kielletyn SKP:n aktivistista Martta Koskisesta, josta tuli viimeinen valtiovallan teloittama nainen Suomessa – ja vain pari vuotta  ennen kuin hänen salaisista tovereistaan Hertta Kuusisesta tuli kansanedustaja, Yrjö Leinosta ministeri ja Hella Wuolijoesta Yleisradion pääjohtaja.

Yle TV1 20.4. (Suomi 2015)

Ripley

Steven Zallianin ohjaama psykologinen trilleri Patricia Highsmithin romaanista Lahjakas herra Ripley löytää paljon uutta kerrottavaa René Clémentin ja Anthony Minghellan elokuvien (1959 & 1999) päälle ja on ehkä suoratoistopalvelujen tuoreen tarjonnan tyylitietoisin  sarja. Muun muassa  Paul Thomas Andersonin hovikuvaajana tunnetun Robert Elswitin mustavalkoisessa film noir -maailmassa jokaisen kohtauksen asettelu on rajausta myöten kuin laadukkaimmasta taidekirjasta.

Netflix. (USA 2024)

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tytöt tytöt tytöt

Alli Haapasalon raikas nuorisokuvaus kertoo siitä, miten erilaisista taustoista ponnahtavat kolme teini-ikäistä tyttöä (Linnea LeinoAamu MilonoffEleonoora Kauhanen) avaavat omia latujaan aikuisuuden esteradalla. Elokuva osoittaa vastaansanomattomasti, miten koskettavaa draamaa voi nousta silkasta arjesta ilman liioiteltuja ulkoisia uhkia tai eeppisiä hyvän ja pahan välisiä taisteluja.

23.4. & 28.4. Yle Teema & Fem. (Suomi 2022)

Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut

Itseään loputtomasti ryöstökalastaneen ja muutenkin kuin sukupuoliroolikuvien osalta nyt jo auttamattoman vanhentuneen Spede Pasasen tästä Uunoja vähemmän esillä olleesta elokuvasta voi löytää antikvaarisella uteliaisuudella oman aikansa television tuotantorakenteisiin kohdustuvaa satiiria ja jopa tekijälleen epätyypillistä itseironiaa.

26.4. Yle TV1 (Suomi 1969)

Vagabond

Ranskalaisen uuden aallon pioneeri Agnès Vardan mestariteos kertoo väkevästi puhuttelevan tarinan ympäristön asenteita vastaan heittäytyvästä nuoresta naisesta.  Mubi-suoratoistopalvelussa on nyt esillä Vardan muutakin tuotantoa alkaen elokuvasta Cléo viidestä seitsemään (1962) ja dokumentti Black Panthers (1968). Samasta lyömättömästä aarreaitasta löytyy myös harvemmin esillä olevia elokuvia sellaisilta tärkeiltä ohjaajilta kuten Nelly Kaplan, Jane Campion, Sofia Coppola, Joanna Hogg ja Alice Rohrwacher. Tätä katalogia täydentää muun muassa Chantal Akermanin elokuva Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles.

MUBI. (Ranska 1985)