Juurakon Hulda (Suomi 1937)

TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Loppukevään TV-tärpit: Oikeistoa närkästyttänyt elokuva ja jännitysdraama, joka ottaa kantaa homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnin puolesta

Voiman tärpit television ja suoratoistopalveluiden tarjonnasta huhti-toukokuussa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Loppukevään TV-tärpit: Oikeistoa närkästyttänyt elokuva ja jännitysdraama, joka ottaa kantaa homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnin puolesta

Juurakon Hulda (Suomi 1937)

17.4. Yle TV1 Juurakon Hulda (Suomi 1937)

Hella Wuolijoen kirjoittamassa ja Valentin Vaalan ohjaamassa, aikanaan poliittisessa oikeistossa närkästystä herättäneessä huippusuositussa komediassa köyhän maalaistorpan tyttö (Irma Seikkula) muuttaa kaupunkiin, ryhtyy piian töiden ohessa opiskelemaan ja hurmaa charmikkaan tuomarin (Tauno Palo). Elokuvassa käsitellään poikkeuksellisen aikalaiskriittisesti niin kaupungistumista, luokkajaon murrosta kuin naisten aseman muutosta. Se muistetaan myös Seikkulan läpimurtoelokuvana ja hienoista kaupunkikuvistaan.

Cobain: Montage of Heck (USA 2015)

20.4. Kutonen: Cobain: Montage of Heck (USA 2015)

Brett Morgenin elokuvallisesti kunnianhimoinen ja omaperäinen henkilökuva Nirvanan ja koko grungen keulakuvaksi nousseesta Kurt Cobainista piirtää myytin takaista kuvaa lahjakkaasta ihmisestä, jolla näyttää olleen pienestä asti haasteita itsensä hallinnassa ja ympäristön kohtaamisessa.

Uhattu (Britannia, 1961)

Yle Areena: Uhattu (Britannia, 1961)

Basil Deardenin ohjaama yhteiskunnallinen jännitysdraama otti tuoreeltaan kantaa homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin lopettamisen puolesta. Asetelmallisuudestaan huolimatta se on myös elokuvallisesti onnistunut – etenkin esimerkiksi repliikkejään itsekin kirjoittaneen Dirk Bogarden paneutuneen näyttelijätyön ja yli 50 vuoden uran tehneen Otto Hellerin loisteliaan kuvauksen ansiosta.

Catch-22 (USA 2019)

4.5. alkaen Yle TV2 & Yle Areena 18.4. alkaen: Catch-22 (USA 2019)

Joseph Hellerin Me sotasankarit (1961) käsitteli sodan traumoja ja eettisiä paradokseja niin absurdin liioittelevasti ja epäkronologisesti edenneen mustan satiiriin keinoin, ettei sen elokuvallistaminen onnistunut puutteitta Mike Nicholsin suureellisessa vuoden 1970 elokuvassa. George Clooneyn tähdittämä ja yhdessä Grant Heslovin ja Ellen Kurasin kanssa ohjaama kuusiosainen sarja ei yritä liikoja, mutta ehkä juuri siksi se onnistuu melko kiitettävästi tavoittamaan pasifistisen klassikon sanoman.

Sabaya (Ruotsi 2021)

Yle Areena: Sabaya (Ruotsi 2021)

Samalla kun välillä räikeäksi käynyt keskustelu Syyrian Al-Holin vankileireille suljetuista Isis-leskistä ja heidän lapsistaan näyttää kadonneen suomalaisesta keskustelusta, Hogir Hirorin vuoden 2022 Docpoint-festivaaleillakin huomiota saanut dokumentti kertoo, miten samalla leirillä vangittuna on myös Isiksen orjiksi kaappaamia jesidinaisia.