Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Mitro Härkönen

Moninäkökulmainen Talvisota on näytelmä sotakertomusten kahleista vapautumisesta

Näyttelijä Kati Outinen kertoo sodan ja väkivallan näyttämöllistämisestä Teatterin politiikkaa -podcastissa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Moninäkökulmainen Talvisota on näytelmä sotakertomusten kahleista vapautumisesta

Kati Outisen esittämä puna-armeijan politrukki ottaa huikkaa taskumatista ja manipuloi hyvällä ja pahalla nuoria sotapoikia (Ella Pyhältö Anna-Leena Sipilä) rynnistämään rintamalle kuolemaan. Politrukin karkean stereotyyppinen hahmo on kuin suoraan sodanaikaisesta suomalaisesta propagandakupletista.

Toisessa kohtauksessa Outinen esittää nyky-Venäjää vastaan taistelevaa ukrainalaista kirjailijaa. Suomalaisen sivarikirjailijan mielikuvituksen kautta näyttäytyvä hahmo maalataan suorastaan surrealistisella Rambo-pensselillä.

Tällaisiin näkökulman ja tyylilajin puolesta toisistaan irrotettuihin tarinoihin ja jopa irvokkaisiin stereotypioihin nojaa Teatteri Avoimissa ovissa esittävä Talvisota-näytelmä.

Hanna Kirjavaisen ohjaama ja Iida Koron dramatisoima näytelmä on kirjoitettu suomalais-ukrainalais-venäläisellä yhteistyöllä (Kirjavainen, Ari-Pekka LahtiOleg MihailovMikhail Durnenkov ja Evgenii Kazachkov).

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Näytelmän materiaalina ovat vuoden 2009 kansainvälisen kirjoitustyöpajan aikana syntyneet tekstit suomalaisittain myyttisenä näyttäytyvästä talvisodasta, dokumentaarinen muistelu työpajan jännitteistä sekä nykyisen Ukrainan sodan aikaan sijoitetut kohtaukset rintamalla, Venäjällä ja Suomessa. Samalla sen vertauskuvallisessa kehystarinassa ajan lankoja kutovat hengettäret ilmentävät meidän ihmisten mahdollisuuksia irrottautua ymmärrystämme rajoittavien sotakertomusten kahleista.

Teatteriesityksen kokoavana elementtinä toimii Kati Outisen, Ella Pyhältön ja Anna-Leena Sipilän taitava näyttelijätyö.

Kokonaisuutena Talvisota saattaa tässä ajassa erityisen arvokkaalla tavalla yhteen erilaisten sotien ja rintamien moninaisuuden ja niitä tarkastelevien näkökulmien toisiinsa usein sovittamattoman ristiriitaisuuden. Yleisön kannalta hiukan hämäävää saattaa olla, että tämä ristikkäisten tasojen, näkökulmien ja tyylilajien kokelma jättää synteesin kokoamisen poikkeuksellisen vahvasti katsojan omalle kontolle.

Runsaan materiaalin jälkityöstö kannattaa, koska sitä kautta syntyy edellytyksiä ymmärtää, miksi nyt käynnissä oleva sota näyttäytyy niin erilaisena riippuen siitä minkälaisten kertomusten värittämänä sitä eri maailman kolkista käsin katsotaan.

Voiman Teatterin politiikkaa -podcastissa näyttelijä Kati Outinen kertoo lisää esityksen ratkaisuista sekä laajemmin sodan ja väkivallan näyttämöllistämisestä. Podcast on kuunneltavissa esimerkiksi täältä.

Talvisodan esitykset Teatteri Avoimissa Ovissa 29.4. asti.

Kati Outinen ja Tuomas Rantanen ovat äänistudiossa kuulokkeet korvilla.
Kuvassa Kati Outinen ja Teatterin politiikkaa -podcastin toimittaja Tuomas Rantanen.