Calum (Paul Mescal) ja Sophie (Frankie Corio) halaavat, taustalla ihmisiä.

ElokuvaKirjoittanut Pinja Nikki

Tunnelmaltaan melankolinen ja kasvavan painostava Aftersun tarjoilee katsojalle monta kysymystä

Lukuaika: < 1 minuutti

Tunnelmaltaan melankolinen ja kasvavan painostava Aftersun tarjoilee katsojalle monta kysymystä

Aftersun – päivämme auringossa

Charlotte Wells

★★★★★

Skotlantilaisen Charlotte Wellsin loistava debyyttielokuva sukeltaa muistojen maailmaan yhtä pehmeästi – ja rivakasti – kuin lomailija hotellin viileään ulkoilma-altaaseen konsanaan. 

Elokuvassa Aftersun – päivämme auringossa eronnut isä Calum (Paul Mescal) ja 11-vuotias tytär Sophie (Frankie Corio) viettivät kahdestaan lomaa Turkissa. Parinkymmenen vuoden jälkeen aikuinen Sophie (Celia Rowlson-Hall) suuntaa katseensa menneisiin uppoutumalla lomavideoihin.

Näyttelijäparin keskinäinen kemia on koskettavan onnistunutta: on aidon oloista lämpöä, hoivaa ja vitsailua. Aftersunin kaunis kerronta pohjaa lempeiden hetkien kuvaamiseen.

Tästä huolimatta tunnelma on kovin melankolinen ja jopa kasvavan painostava. Jo elokuvan ilmapiiri itsessään tarjoilee katsojalle monta kysymystä. Jos onnea oli, mitä sitten tapahtui? Kuinka kauan jaksaa – kunnes ei enää jaksa? Missä menee aikuisen ja lapsen maailmojen raja? Kuinka pitkä välimatka kahden toisilleen läheisen ihmisen välillä lopulta onkaan? Löytyykö videoista mitään johtolankoja? Aftersunin ytimessä ei ole selkeän ratkaisun löytäminen, vaan tarve vastausten etsimiselle ja muistojen läpi kahlaamiselle.

mainos

Calum (Paul Mescal) torkkuu sohcalla, Sophie (Frankie Corio) kainalossaan.

Ensi-ilta 14.4.2023.
Elokuva on nähtävissä R&A Spring Break -elokuvafestivaalilla 12.–16.4.2023.