puluboinjaponinleffa2_photo_timoheinanen___pohjola_filmi2018

ElokuvaKirjoittanut Jari Tamminen

Puluboin ja Ponin leffa

Lukuaika: < 1 minuutti

Puluboin ja Ponin leffa

Mari Rantasila

☆☆☆

Kotimaisten lastenkirjojen filmatisointeja on tehty viime vuosina kiitettävän kunnianhimoisesti. Aikaisemmin tänä vuonna ensi-iltansa sai Supermarsu ja nyt Puluboin ja Ponin leffa. Jotkut tarinat ovat tiukasti sidottuja alkuperäiseen formaattiinsa, ja siirtyminen toiselle alustalle ei vaan onnistu. Siinä missä Supermarsu onnistui lomittamaan fantasiajaksot ja todellisen maailman, Puluboin fantasia laimennetaan valkokankaalla ikävästi.

Kirjassa lukija voi itse valita, onko kyse fantasiamaailmassa tapahtuvasta sadusta vai tosimaailmassa elävien lasten mielikuvituksen kuvaamisesta. Meidän perheessä näiden teosten kohdalla lapset ovat mieltäneet tarinat kuvaukseksi fantasiamaailmasta, jossa tapahtuu ihmeellisiä asioita. Me aikuiset olemme nähneet tarinat enemmänkin kuvauksena mielikuvituksesta ja allegorioitakin olemme löytäneet. Elokuvassa sama kaksilla rattailla ratsastaminen ei onnistu yhtä helposti.

Veera Salmen Puluboi ja Poni -kirjoissa Mai-tyttö, eli Poni, pukeutuu hevosen turpa -naamariin ja liikkuu keppihevosen kera. Puluboi on hänen mielikuvituskaverinsa – mainos­toimistourasta unelmoiva toripulu – joka auttaa kohtaamaan arjen ja perhe-elon hankaluudet. 

Kirjassa tekniikka tai fyysisen maailman säännöt eivät rajoita Puluboin ulkomuotoa. Elokuvassaan ohjaaja Mari Rantasila on päätynyt kuvaamaan Puluboin hassusti meikattuna ihmisenä. Tämä valinta rajaa auttamatta yleisön mielikuvituksen lentoa.

mainos

 

Ensi-ilta 3.8.