baikal_brothers_ky_1_-_kuva_okko_parviainen_kopio

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Sielu ämpärissä

Lukuaika: < 1 minuutti

Sielu ämpärissä

Baikal Brothers Ky

Leea Klemola & Rosa-Maria Perä & työryhmä

Teatterikorkeakoulun ja Aurinkoteatterin yhteistuotanto Baikal Brothers Ky on ansaitusti nostettu Tampereen Teatterikesän ohjelmistoon.

Leea Klemolan ohjaamassa ja yhdessä Rosa-Maria Perän ja työryhmän kanssa kirjoittamassa näytelmässä taiteellista kriisiä oireileva Metal ­Shaman -bändi lähtee junalla videon tekoon Baikalin Olkhon-saarelle. Retken oppaina hääräävät epämääräistä matkailutoimistoa pyörittävät kaksosveljet Risto (Jonnakaisa Risto) ja Jukka Tarvainen (Inka Reyes).

Anne Karttusen kekseliäs lavastus loihtii näyttämölle rautatieaseman, junamatkan ja maailmanlopun majatalon ympäristöt. Silti enemmän kuin retki maantieteellisestä paikasta toiseen, kyseessä on road movie -tyylin trippi itsensä hukkaamisen ja hiukan löytämisenkin pariin.

Tekemisen metodi ja aihe kulkevat käsikynkässä. Pääosin valmistumisvaiheen näyttelijäopiskelijoista koostuvan ensemblen jäsenet ovat työstäneet ”itsensä sisällä piileskelevää toistaiseksi tuntematonta henkilöä” todellisella Trans-Siperian-junamatkalla.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tärkeämpää kuin moninaisten juonenkäänteiden paketointi onkin kaikkien hahmojen hedelmällinen kompleksisuus ja heidän katarttinen kehittymisensä. 

Tässä suhteessa erityisen riipaiseva on Henna Sormusen suoritus koulunsa jumppasalin polttaneena ahdistuneena teininä. Kohtaus, jossa ruotsalaistaustainen wannabe-­samaani Gunnar (Pietu Wickström) onnistuu puoskaroimaan Theo-paran sielun ämpäriin, riemastuttaa vielä yhdeksän kuukauden jälkeenkin.

Leea Klemola & Rosa-Maria Perä & työryhmä: Baikal Brothers Ky

Tampereen Teatterikesässä 8.8. ja 9.8.